В Италия обмислят рестарт на футболния сезон

След като стана ясно, че в Германия най-вероятно ще подновят футболния сезон през май, и в Италия се готвят за рестарт още следващия месец.

Призивът идва от спортния министър на страната Винченцо Спадафора, предава bTV.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино обаче вече отправи предупреждение, че подобни прибързани действия по време на пандемията биха били безотговорни.

Италия – най-засегнатата от COVID-19 европейска страна, е в извънредно положение до 3 май. Министър Спадафора се надява спортистите да могат да започнат тренировки на следващия ден.

“С дълбока вяра в нашите атлети и с надеждата отново да се върнем към спортните успехи за честта на нашия флаг на спортните терени и извън тях, аз моля за рестартиране на спортните дейности на различните федерации и на останалите спортни субекти, така че тренировките и другите дейности да започнат по възможност на 4 май, при стриктно спазване на всички разпоредби и с одобрението на здравните власти и научните общности в страната”, заявява Спадафора.

При подновяване на тренировките в началото на месеца, е напълно възможно Серия “А” да започне доиграването на кампанията още в края на май.

В същото време от ФИФА отправиха предупреждение, че ранното подновяване на футбола би било безотговорно и никой мач не си струва рискуването на човешки живот.

“Подчертавам, че здравето е на първо място. Няма мач, състезание или първенство, което да си струва рискуването на човешки живот. Всички трябва да са наясно с това. Повече от безотговорно би било да се подновяват шампионатите, ако не е напълно безопасно. Ако трябва да чакаме дълго, ще го направим. По-добре е, отколкото да поемането на рискове” – е позицията на президента на ФИФА Джани Инфантино.

Всеки ранен рестарт в условията на пандемия включва провеждане на мачовете пред празни трибуни. Такава е идеята и на изпълнителния директор на германската футболна лига Кристиан Зайферт, който планира подновяване на сезона през май и приключване на кампанията до края на юни.

Следвайте ни в социалните медии