Все повече българи са изследвани за коронавирус

Националният оперативен щаб, създаден с цел координиране действията във връзка с COVID-19, отново заседава днес.

Последните данни за коронавируса представи председателят на щаба и директор на Военномедицинската академия (ВМА) проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Няма константирани положителни проби за коронавирус у нас. Разширил се е обаче кръгът на изследваните българи. А заради високата заболеваемост заради грип Б, инфекциозните отделения са препълнени.

“Във ВМА се приети 11 човека, които ще бъдат тествани, освободени са двама. Днес три лица подлежат на евентуално освобождаване”, посочи Мутафчийски.

Докато у нас все още няма болни от дошлата от Китай зараза, то положението в света не е така добро. Усложнява се ситуацията в Италия, посочи проф. д-р Мутафчийски. От своя страна проф. Тодор Кантърждиев предупреди отново хората да бъдат искрени, ако са посетили Италия или друга държава, в която има коронавирус. Той каза, че имало жена, която се върнала от Ботуша, и отишла на зъболекар. И за грипа, и за коронавируса, най-добре е да се обадим първо на личния лекар, а не “да тръгнеш по чакалнята да разпространяваш инфекцията”, коментира още Кантърджиев.

Следвайте ни в социалните медии