Войната в Украйна: Трима загинали при руски обстрел на украински градове

Трима убити в Луцк, докато Русия продължава да обстрелва украински градове

През нощта ударите бяха насочени срещу градовете Лвов и Луцк в Западна Украйна, казаха местни власти във вторник сутринта.

„Бяха свалени много ракети, но имаше и удари в Лвов“, каза кметът на града Андрий Садови в Telegram, добавяйки, че са били ударени „жилищни сгради“.

“Има пожари на горните етажи. Евакуираме хората”, добави той.

В Луцк, на около 150 км северозападно от Лвов, най-малко трима души бяха убити при нападение срещу предприятия в града. Има още пострадали в болница“, добави той.

Руската бомбардировка засегна и други градове в страната, а сирена за въздушна тревога се чу в цялата страна около 04:00 часа местно време. Руска ракета удари фабрика в Днепър, ранявайки най-малко един човек.

about:blank

През март 2022 г. четирима украински войници бяха убити и шестима ранени, когато руската армия обстреля авиобазата Луцк, според местните власти.

Лвов, голям град в Западна Украйна, който рядко е обект на нападения, беше нападнат от Русия през юли, убивайки десет души, според местните власти.

Руската централна банка повишава лихвения процент като резервоари за рубли

Руската централна банка повиши лихвените проценти с 3,5%, след като рублата падна до най-ниското си ниво от началото на войната с Украйна.

Извънредната среща се проведе във вторник, за да се преразгледа основният лихвен процент, увеличавайки вероятността от покачване на разходите по заеми, което би подкрепило отслабващата рубла.

Руската валута падна над 101 рубли за долар, продължавайки спад от повече от една трета от началото на годината и достигайки най-ниското си ниво от почти 17 месеца. Рублата се възстанови леко след съобщението на централната банка.

Срещата беше свикана, след като икономическият съветник на президента Владимир Путин, Максим Орешкин, обвини за слабата рубла “разхлабената парична политика” в статия за държавната информационна агенция ТАСС в понеделник.

Той каза, че силната рубла е в интерес на руската икономика и че слабата валута “усложнява икономическото преструктуриране и се отразява негативно на реалните доходи на хората”.

Орешкин каза, че Руската централна банка разполага с “всички необходими инструменти” за стабилизиране на ситуацията и че очаква нормализиране скоро.

Катастрофа на руски военен учебно-тренировъчен самолет в района на Крим

Един човек загина, когато руски военен учебно-тренировъчен самолет се разби при опит за кацане в регион, граничещ с анексирания от Русия Крим, съобщи руското министерство на отбраната в понеделник.

Катастрофата на чехословашкия L-39 в Краснодарския край е втората фатална военна катастрофа по време на тренировъчен полет за три дни.

В събота изтребител Сухой-30 се разби в ексклав Калининград, убивайки и двамата пилоти.

Министерството не каза дали на борда на L-39, който е двуместен, е имало други хора.

Руските военновъздушни сили претърпяха поредица от катастрофи, които някои наблюдатели приписват на увеличения брой полети на фона на боевете в Украйна. Миналия месец два руски изтребителя се сблъскаха по време на тренировъчни мисии – един в Тихия океан и един в Азовско море.

Следвайте ни в социалните медии