Внимание! Местим стрелките с 1 час напред

Тази неделя ще спим с един час по-малко.

Идва лятното часово време и трябва да преместим стрелките на часовника с час напред в 3:00 часа сутринта на 29 март 2020 година (неделя). Отнася се за живеещите на територията на Република България.

Денят ще започне да нараства и да се стъмва по-късно.

По план ще имаме още една смяна на часовника през есента на тази година и чак през 2021 би трябвало да спрем да местим стрелките на часовниците два пъти годишно. Това реши в крайна сметка Европарламентът през месец март миналата година след две години дебати и проучвания във всички страни от съюза за нагласите относно премахването на смяната на часовника.

Мнозинството граждани на ЕС искат въртенето на стрелките да престане, но няма единодушие дали да остане зимното или лятното часово време. По тази причина Европарламентът реши просто да няма смяна на часовото време. Всички държави, които искат да адаптират в законодателството си по-масовата сред европейските страни нагласа за оставане в летния часови пояс, ще спрат да сменят стрелките на часовниците си от март 2021 година.

До 1 април догодина държавите в общността трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс. Евроделегатите препоръчаха на всички държави да бъдат сговорчиви със съседите си, когато решават къде ще се разположат във времето, за да няма проблеми в комуникацията между тях и в целия единен пазар на ЕС. Нагласите у нас показаха, че хората също са за лятно часово време.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via