Владимир Путин: Положението с коронавируса се влошава!

Руският президент Владимир Путин каза днес, че положението с коронавируса се влошава и на Русия може да се наложи да прибегне до ресурсите на министерството на отбраната, за да се справя с кризата, ако се наложи, предаде Ройтерс.

Той говори на среща с висши държавни служители, посветена на санитарно-епидемиологичната обстановка в Руската федерация, и отбеляза, че ситуацията непрекъснато се променя. “Броят на заболелите се увеличава, все повече стават случаите на тежко протичане на болестта”, посочи президентът, цитиран от ТАСС и БТА.

Медиците в системата на министерството на отбраната могат да бъдат задействани в борбата с епидемията, защото “притежават значителен опит от действия в сложни условия, който безусловно следва да бъде използван”, подчерта Путин.

По данни на федералния оперативен щаб за борба с коронавируса в Русия до днес са регистрирани 18 328 случаи на заразени, 148 смъртни случая и 1470 излекувани. Само в Москва заразените са над 11 500. Много са те и в големите градове с население от над 1 млн. души, където гъстотата на населението е голяма.

Вицепремиерката Татяна Голикова отбеляза, че през последните дни броят на заразените в страната расте с по 16-18 процента дневно. Тя изрази надежда, че разпространението на инфекцията в Москва и Московска област ще се забави следващата седмица и ще се смени с периода на платото, когато броят на заразените ще нараства с невисоки темпове. Тя обясни, че прави тази прогноза въз основа на опита на другите тежко засегнати от епидемията страни, където след около месец от началото на стръмния ръст на кривата на заболяванията, тя постепенно преминава в хоризонтала, т.е. в плато.

Следвайте ни в социалните медии