Вижте кои най-големите кибер атаки в България!

Освен хакерската атака преди дни, при която бяха източени личните данни на над 5 млн. българи от Националната агенция за приходите, у нас има още няколко поголеми атаки и сривове в сайтове и масиви на български институции през последните години, съобщава bTV.

Една от тях беше през ноември 2018-та година, когато хакери набелязаха Народното събрание и блокираха сайта му.

По-рано през август голям срив в Търговския регистър остави близо три седмици бизнесът без достъп до услугите. В резултат Агенцията по вписванията и прилежащите към нея регистри вече са стратегически обекти, част от националната сигурност.

Сайтът на Централната избирателна комисия (ЦИК) беше ударен от хакери през ноември 2015 г. Атака имаше и в деня на балотажа на местните избори. Блокирани бяха и страниците на още 6 държавни институции.

Октомври същата година 530 млн. влизания в рамките на 10 часа блокираха сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО. Атаката беше определена като най-силната правена у нас дотогава.

Държавните институции – с най-ниска сигурност на данните. Бизнесът инвестира в пъти повече средства в киберсигурност. Това показват наблюденията на специалисти по компютърна защита, съобщава Нова телевизия.

За разлика от зловредните хакери, които се крият, Асен Кехайов е от добрите или от така наречените „бели шапки”. Това са етичните хакери, които се грижат за сигурносттa.

„Държавните ни структури са на доста ниско ниво откъм защита на информацията. Ние сме подавали многобройни сигнали, засичали сме многобройни проблеми в техните системи, но реакция от тяхна страна нямаше”, каза още Асен Кехайов.

Създадената скоро “Кибер карта на България” в лабораторията по киберсигурност в София Тех Парк показва, че над 50 % от сайтовете у нас не са сигурни.

От анализираните над 55 000 сайта у нас се оказва, че на държавните институции са най-несигурните. Основната слабост и вратички за атаки са старите версии на софтуерите, които не се ъпдейтват.

Бизнесът се грижи в пъти по-добре за сигурността на данните. „Частният сектор определено обръща повече внимание на сигурността по простата причина, че инвестират пари. Подборът на хора става много по-внимателно. Собственикът пази доверието на клиентите”, каза още Асен Кехайов.

Фирмите за киберсигурност у нас са общо четири. И всяка от тях прави обучения за етично хакерство. Курсът продължава 5 дни, а цената му е около 2000 евро.

От Асоциация на индустриалния капитал в България настояват за пълно разследване на случая от независими външни на системата експерти и поемане на съответната отговорност. Настояват и за незабавен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно управление, каквото трябваше отдавна да е факт.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via