Вижте как търговци правят старите пържоли да изглеждат като нови!

Розовият цвят на свинските пържоли по щандовете на търговските вериги се дължи на обработката им с дезинфектант, разкриха производители на свинско месо от Врачанско.

Свиневъдите поясняват, че нормалният цвят на узрялото свинско месо е розов, като отива към леко кафеникав. Цветът на месото се променя когато престоява в хладилните витрини и няма как да остане свеж и розов дълго време. Това обаче не привлича обикновените потребители, които гледат именно цвета на пържолите и разчитат на него за вкусовите качества на месото и свежестта му.

Потребителите смятат, че именно по цвета може да се познае, че месото е прясно и не е внесено от другия край на планетата. Това обаче не е съвсем така. В много случаи, за да остане месото със свеж розов цвят, производителите използват калиев перманганат – вещество с червен цвят, популярно като дезифектант, както и с антигъбични свойства. Плюсът му е, че е безвкусен и не може да бъде засечен извън лаборатория. Именно този дезинфектант придава често пъти свежия вид на пържолите в част от търговските вериги.

По-възрастните клиенти лесно разпознават “освеженото” месо и го избягват, но масово хората предпочитат именно него.

Като цяло прясно произведено в България свинско месо може да се намери в повечето от малки магазини в страната. Те обикновено са на фермери, които са затворили цикъла на производство.

Повечето от тях са принудени да продават в собствени магазини, тъй като не могат да смогнат на огромните изисквания на търговските вериги. Такъв производител сподели, че търговска верига им е поискала 5000 лева годишно, за да продава месото им на щандовете си. Отказват се, защото не могат да издържат.

Изследване показва, че 30% от свинското месо на пазара у нас е българско, но в големите хипермаркети се продава както българско, така и вносно месо, най-често от Испания.

Въпреки кризата с африканската чума и покачването на цените на свинското месо, не малка част от търговските вериги предлагат промоции на свинско месо на цена от 5 лева на килограм. Какво е качеството на този продукт и каква обработка е претърпял, за да изглежда в добър търговски вид не е ясно.

Следвайте ни в социалните медии