Вижте как можем да се предпазим от рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан тип рак сред жените.

Всяка година това злокачествено заболяване засяга близо половин милион жени, като повече от половината от тях умират в световен мащаб.

Днес в България от рак на маточната шийка умират около 370 – 380 жени.

Според изчисленията в световен мащаб близо една на всеки 123 жени ще развие рак на маточната шийка, ако се изследва само с цитонамазка (Цитонамазката (PAP test) e метод на изследване за скрининг и профилактика). Тази статистика, обаче, може да бъде подобрена.

В допълнение на редовната цитонамазка за всички подходящи жени, профилактиката на рака на маточната шийка може да се подобри с употребата на т.нар. HPV(Human papillomavirus – HPV) тест , както и с помощта на новите HPV ваксини за момичета и млади жени.

Препоръчителната възраст за ваксинация в отделните страни е различна. В България се препоръчва ваксината да се постави на момичета на 12-13 годишна възраст.

Доказано е, че причина за рака на маточната шийка са „високо рисковите“ щамове на човешкия папиломен вирус.

Повечето жени се заразяват с поне един от тези високо рискови HPV щамове поне веднъж през живота си. Имунната система на организма обикновено успява да се пребори с инфекцията, поради което повечето жени с HPV нямат никакви оплаквания.

При някои жени обаче инфекцията не изчезва. Когато вирусът остане активен в тялото за по-продължителен период, цервикалните клетки започват да се видоизменят под негово влияние и рискът от рак нараства.

Съществуват и други фактори, които могат да допринесат за прерастването на HPV инфекцията в цервикален рак. Сред тях е подлагането на лечение с диетилстилбестрол, заразяване с хламидии или Herpes simplex вирус тип 2, засегнати от заболяването роднини по първа линия от женски пол (майка, сестра), пушенето, ниските нива на фолиева киселина.

След като цервикалните клетки започнат да се изменят, обикновено минават 10-15 години преди достигането до инвазивен рак на маточната шийка.

Ако бъде открита навреме, дисплазията (дисплазия е медицински термин за наличието на клетъчни изменения в шийката) може да се лекува преди клетките да се превърнат в злокачествени.

Как могат да се предпазят младите момичета от рака на маточната шийка обясни полковник доц. д-р Андрей Галев от ВМА, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести и основоположник на Българското сдружение по превантивната медицина в България.

„Ваксината срещу HPV е едно постижение“, заяви полковник доц. д-р Андрей Галев.

В България ваксинацията обхваща 12 – 13 годишните момичета. Първоначално тя се правеше трикратно, но по – късно се установи, че е достатъчна ваксинацията на 0 месец и на 6 месец.

„За съжаление програмата тръгна изключително добре, като се ваксинираха от 34%, а в последните години има спад до 3%. Това не е добре. Затова трябва медиите да спомагат. Когато се получат негативни коментари, хората реагират“, заяви той.

Доц. д-р Андрей Галев каза още, че се надява, когато до обществото достигат правилни коментари, всичко да се поправи и да се върнем на първоначалните проценти момичета, които се ваксинираха.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via