Вижте какви сексуални съвети съдържа разгадания мистичен ръкопис на Войни

Мистериозният ръкопис на Войнич отдавна вече беше станал световна загадка, която се опитваха да решат множество криптографи, учени и шифровчици, но винаги безуспешно. Днес 600-годишната тайна на ръкописа вече е разгадана, пише Daily Mail.

Британски лингвист каза, че е успял да прочете мистериозния ръкопис на Войнич и да разбере съдържанието му. Твърди се, че документът е написан на един от “популярните” диалекти на романските езици. Статията на учения Джерард Чешър е публикувана в списание Romance Studies.

Ръкописът е написан на прото-романски език. Той е бил широко използван в Средиземноморието през Средновековието, но почти никой не е писал за него, тъй като латинският език е бил езикът на благородството, църквата и държавата.

По време на многото изследвания на ръкописа са изказвани различни предположения за съдържанието му: магьоснически заклинания, извънземни послания и т.н. Но сега, благодарение на д-р Чешър, става ясно, че всъщност ръкописът е древен рецептурник с различни отвари и мехлеми от целебни билки и наръчник за женско здраве. Той е бил съставен от монахини-доминиканки за Мария Кастилска – кралица на Арагон и нейните придворни дами.

Текстът съдържа сексуални съвети в съответствие с хороскопа и съвети за възпитанието на децата, рецепти за билкови отвари и напътствия за чести спа процедури, които очистват не само тялото, но и разума.

Новите открития потвърждават и направените преди 2 години предположения, че ръкописът съдържа и гинекологични съвети.

Експертът по средновековни ръкописи Никълъс Гибс заяви през 2017 г., че книгата е всъщност здравен наръчник за жени, които искат да лекуват гинекологични проблеми. Той достига до това заключение, след като открива, че текстът е написан с латински лигатури (похват при изписването на букви, при който две или повече графеми се сливат в един символ).

Гибс описва своето откритие в доклад за „Times Literary Supplement“. В текста си той обяснява, че докато е изучавал средновековен латински е научил, че за да спестяват време в миналото, хората са измислили медицински лигатури, които са играели ролята на съкратени думи, а не отделни букви.

Експертът отбелязва, че индивидуалните лигатури в ръкописа на Войнич са лесно забележими, но когато се комбинират не означат нищо на никой език, затова най-вероятно отделно те са думи. Друг аргумент, подкрепящ твърдението му е, че в книгата има много рисунки на растения, за които се смята, че са билки, макар и да не могат да бъдат оприличени с които и да е известни на човека днес.

През Средновековието за различни болести на жените се е препоръчвало да си направят вана с билки. Това навежда Гибс на мисълта, че текстовете са свързани със здравето, а книгата е най-вероятно здравен наръчник.

Освен медицинските и сексуалните напътствия, в ръкописа има и исторически епизоди. Например за това как Арагонската кралица през 1444 г. спасява пострадали от изригването на вулкан в Тиренско море.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x