Вижте какви мерки предприема Сърбия срещу разпространението на новия коронавирус

Сърбия ще забрани на хората над 70 години да напускат домовете си по което и да е време на денонощието и ще наложи полицейски час през нощта за почти всички останали в опит да спре разпространението на коронавируса. Това заяви вчера президентът Александър Вучич и допълни, че мерките ще влязат в сила днес, предаде Ройтерс.

Здравните власти в балканската страна съобщиха за 72 случая на заразени. Изследвани са 374 души. Няма смъртен случай.

Вучич заяви в телевизионно обръщение към нацията, че “лошата дисциплина” на пенсионерите, много от които са се втурнали да си вземат пенсиите и да си напазаруват след обявяването на извънредното положение в неделя, е накарало властите да наложат строги ограничения.

“От 10 часа (тази сутрин) във всички градове е напълно забранено излизането навън на лица над 65 години, а в селата се забранява излизането на лица над 70 години”, каза Вучич с мрачно изражение на лицето.

“Въвежда се вечерен час за всички, освен за работещите нощни смени. То ще важи от 8 часа вечерта до 5 часа сутринта”, допълни той.

Вучич каза, че местните власти и по-млади хора ще носят храна и други продукти от първа необходимост на пенсионерите.

Сърбия вече наложи редица ограничения, включително затварянето на детски градини, училища и университети до края на семестъра, както и забрана за влизане на чужденци.

Планира се до два-три дни спиране на всички пътнически автобуси и влакове. Правителството планира и спиране на градския транспорт. Ще бъдат осигурявани автобуси само за работниците в изключително важни индустрии, предаде ДПА.

Сръбската армия ще охранява граничните пунктове и над 10 лагера за нелегални имигранти от Азия и Близкия изток.

Вучич, който се срещна вчера с китайския посланик в Белград Чън Бо, каза още, че Сърбия е помолила за помощ Китай, който е голям инвеститор в балканската страна.

В обръщението си той неколкократно нарече китайския лидер Си Цзинпин свой “брат”.

Китай вече изпрати тестове за коронавирус и друго оборудване на Сърбия.

Следвайте ни в социалните медии