Вижте каква е неочакваната полза от някои соеви продукти

Японски специалисти смятат, че консумацията на ферментирали соеви продукти, като например мисо и натто, е ефикасен метод да се избегне преждевременна смърт, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Били са анализирани резултатите от изследвания, които обхванали 42 750 мъже и 50 165 жени на възраст между 45 и 74 години. Доброволците отговорили на въпроси, свързани с хранителните им навици, начина им на живот и здравословното им състояние.

Проучването продължило почти 15 години, като за този период били взети под внимания смъртните случаи сред участниците. Оказало се, че консумацията на ферментирала соя намалява с 10 процента риска от преждевременна смърт, но употребата на популярни соеви продукти, като предпочитаното от веганите тофу, не влияе върху този показател. Приемалите мисо и натто мъже и жени по-рядко били засегнати от сърдечносъдови болести. Същевременно не бил открит никакъв ефект върху риска от рак.

Ферментиралите соеви продукти са с голямо съдържание на фибри, калий и биоактивни съставки. С това може да се обясни връзката между въпросните продукти и намаления риск от преждевременна смърт.

Макар че изследването е наблюдателно, т.е. не открива причинно-следствена връзка, все повече данни показват, че соевите продукти имат благотворно влияние върху здравето.

Следвайте ни в социалните медии