Вижте изненадващите ползи от ходенето на театър

Учени препоръчват да ходим на театър или изложба поне веднъж месечно, след като установиха, че това може да намали риска от ранна смърт, съобщи в. “Дейли мейл”.

Полезни са и всякакви други допири с културата – пеене в хор, свирене на музикален инструмент или курсове по калиграфия.

Учените от лондонския Университетски колеж са проследили 7000 души на възраст над 50-те за период от 12 години. Доброволците, които отделяли време за културно мероприятие веднъж месечно, се оказали с 31 процента по-нисък риск да умрат за този период, а при веднъж на няколко месеца – с 14 процента по нисък риск.

Изследването не доказва причинно-следствена връзка, защото е само наблюдателно. Учените обаче мислят, че вечерите в театъра са полезни за психичното здраве.

Световната здравна организация също препоръчва изкуствата за предотвратяване или облекчаване на заболявания. Танците например помагат при посттравматично стресово разстройство и облекчават напрежението в мускулите. Груповото плетене пък е полезно за социализирането на страдащите от деменция.

Следвайте ни в социалните медии