Ветко Арабаджиев проговори за обвиненията си

Късно снощи бизнесменът Ветко Арабаджиев беше екстрадиран от Испания в България. Това стана след решение на втори съд в Испания, който е уважил искането на Специализираната прокуратура за връщане на Арабаджиев.

Днес той проговори за обвиненията си. “Разбирам обвиненията, но не разбирам какво общо имам с тях”,заяви пред съда Ветко Арабаджиев, цитиран от Канал 3. Това стана по време на съдебното заседание, по искането на прокуратурата той да остане за постоянно в ареста. От Специализирания съд уточниха, че Арабаджиев е заявил изрично, че не желае да бъде сниман и записван.

Семейство Арабаджиеви пазили схемите за данъчни престъпления в мобилните си телефони. Това разкриха по време на съдебното заседание от прокуратурата, съобщава Канал 3.

Според държавното обвинение бизнесмените са разпореждали на близки до тях да убеждават социално слаби лица да стават фиктивни собственици на кухи фирми. Дружествата извършвали симулативни операции, а оборотите им били връщани обратно на бизнесмените. От прокуратурата посочиха още, че злоупотреби е имало и в дружествата захарен комбинат и “Виктория груп”, собственост на фамилията. В периода от 2013-а до 2018 година Арабаджиеви не са внасяли ДДС. В резултат на това щетите за държавата били за милиони левове.Късно снощи бизнесменът Ветко Арабаджиев беше екстрадиран от Испания в България. Това стана след решение на втори съд в Испания, който е уважил искането на Специализираната прокуратура за връщане на Арабаджиев.

Срещу него вече има повдигнато обвинение за ръководене на организиране престъпна група и пране на пари. Същото е и обвинението срещу съпругата му – Маринела. Засега няма решение от испанските власти за екстрадицията на Маринела Арабаджиева. Причината – производството за нея все още не е приключило. По делото е обвинен и синът на Арабаджиеви Вълчо. Наскоро той беше пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.

Семейство Арабаджиеви бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест през август 2018 г. Те бяха открити от испанските власти на 7 март 2019 г. в жилище в Кабрера де Мар в близост до Барселона, собственост на Георги Семерджиев.

Следвайте ни в социалните медии