Васил Божков твърдял, че е купил bTV

На 15 декември дойдох при вас и ви дадох цялата информация за заплахите за убийство. Разговарях с Венелин Петков. Показах му всички документи и сигнала, който сме пуснали до прокуратурата.

Това заяви в ефира на БТВ бизнесменът и собственик на Efbet Цветомир Найденов. “Васил Божков каза, че вие сте купени, че ви е купил и нищо няма да излезе. 12 часа давах интервю и за “Дневник”. И пак нищо не излезе. Какви са тези чудеса? Свободни медии ли са това? Ние подаваме сигнали, даваме интервюта и учудващо не излиза нищо. Някаква невидима сила явно ви спъва да публикувате. Нямам представа. Явно е свързано с рекламните договори”, разкри Найденов.

“Ние подадохме сигнал в прокуратурата на 5 декември. При вас дойдох на 15 декември и ви предоставих цялата информация. Не излезе нищо. Специализираната прокуратура образува досъдебно производство още на 20 декември миналата година, но в БТВ отново не излъчихте нищо. Не знам защо се случва така. Сега не мога да ви кажа подробности за заплахите, защото тече разследване, аз съм разпитван и съм се заклел, че ще пазя следствената тайна. На 15 декември бях при вас и тогава можех да ви кажа всичко, но не стана”, подчерта Цветомир Найденов.

Припомняме, На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

През 2014 г. “Националната лотария” не плати нито един лев данък, в резултат на “забравен текст” в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, “Националната лотария” не плаща дължимия по закон данък – 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в “Национална Лотария” както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. – такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

В сряда бе проведена специализирана полицейска операция на територията на столицата в имотите на бизнесмена Васил Божков. Вчера от прокуратурата, МВР и АДФИ изнесоха подробности за акцията. Стана ясно, че в хода на операцията са извършени още процесуално – следствени действия и в Държавната комисия по хазарта, в служебни помещения на длъжностни лица, както и в обитавани от тях жилища и леки автомобили. Повдигнати са обвинения на петима души – четирима, от които са извън територията на страната. Петият обвиняем е длъжностно лице от комисията. Сред обвинените е и ръководителят на организираната престъпна група – Васил Божков. Групата е действала от 2014 година на територията на страната и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. Самият Божков е обявен за общодържавно и международно издирване.

“Ще направим всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува. Ако трябва ще му осигурим и психологическа помощ”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Следвайте ни в социалните медии