Васил Божков предложи електронно гласуване за собствеността на “Левски”

“Когато един премиер се страхува или не може да се подпише, идва време за избори” – така Васил Божков обяви следващия си ход за “Левски”.

Бизнесменът се обърна към заинтересованите за съдбата на футболния клуб с въпрос за определяне собственика на акциите.

“Съгласни ли сте новият собственик на акциите на “Левски” да бъде определен чрез електронно гласуване”, написа Божков във “Фейсбук” и създаде анкета.

Кризата във футболен клуб “Левски” продължава да бъде основна спортна тема. 86,6% от акциите на “сините” в момента се намират на стадион “Георги Аспарухов”, а собственикът им е неясен. Те бяха джиросани на Бойко Борисов от притежателя им в последната година – Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. Премиерът отказа да ги приеме.

И Божков, и Попов са в Дубай, след като им бяха повдигнати обвинения от българската прокуратура.

Финансовата криза в “Левски” настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба – компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава “сините” се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на “Левски” поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за “Левски”. От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на “сините”, но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

В петък (15 май), с писмо до Божков и Попов, редица легендарни футболисти на “Левски” – в това число Наско Сираков и бившият президент на Българския футболен съюз (БФС) – Борислав Михайлов, поискаха да придобият ценните книжа.

Следвайте ни в социалните медии