Васил Божков показа извлечения за близо 12 милиона лева такса “спокойствие”

Бизнесменът Васил Божков публикува във “Фейсбук” извлечения от личните си сметки, от които се вижда как е теглил огромни суми кеш.

От поста му се разбира, че това са пари за т.нар. такса “спокойствие” в размер на 20% от печалбата на “Национална лотария”.

“Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?”, пита Божков.

От извлеченията се вижда, че той е теглил общо около 11,8 млн.лв.:

– през януари 2018 – 2 673 300 лв.

– май 2018 – 1 063 333 лв.

– септември 2019 – 600 000 лв.

– октомври 2019 – 3 849 500 лв.

– ноември 2019 – 3 607 850 лв.

В друг пост Васил Божков разяснява в прав текст и вчерашния комикс. В “История на рекета” се разказват известни факти за промените в законите за хазарта, които пряко облагодетелстват неговите фирми. През 2013 г. “Национална лотария” е плащала 10% данък. През 2014 г. тогавашният депутат от БСП Георги Кадиев внесе проект за промяна в облагането на лотарийните игри и за 15% данък върху оборота. Според Божков тогава обаче премиерът Бойко Борисов му направил контраоферта: “Аз ще оправя нещата. Ти после ще ПОМАГАШ”. А председателката на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова разяснила: “Ще подменим само една точка от поправката. Другите не трябва да разбират”. След това от ГЕРБ гласували срещу поправката на Кадиев и тя отишла в кошчето. А ГЕРБ внася и приема ново предложение с “малката промяна” – да се плаща 20% такса върху комисионите за всички хазартни игри. След това идва “инструктажът” – Борисов казал на Божков: “Иди при Влади Горанов. Той ще ти каже какво да правиш”. Според Божков Горанов казал: “20% от печалбата е за нас. Иначе отменяме закона”. Бизнесменът от Дубай е нарекъл това такса “Помагане”. Схемата завършва с “Проста математика” – 500 млн.лв такси към държавата, 20% помагане изплащани в брой на конкретни лица.

Следвайте ни в социалните медии