Васил Божков отправи тежки обвинения срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Иван Гешев

Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков обяви в ефира на bTV, че е невинен, но се страхува за живота си и затова не се е прибрал все още в България. По думите му той в момента се намира в Дубай.

Божков отправи обвинения срещу премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и главния прокурор Иван Гешев.

Бизнесменът обяви, че България не е правова държава. Той обясни, че е бил 2-3 седмици в затвор в Дубай, но е бил освободен. Въпреки международната заповед за арест, по думите му от българското обвинение не са се опитали да се свържат с него. „България се управлява от хунта в момента. Докато не ми се случи това нещо, аз не вярвах“, допълни той.

Връзките в Комисията по хазарт и Владислав Горанов

Едно от 11-е обвинения срещу бизнесмена е за подкуп на служител в Комисията по хазарта и благодарение на връзките си е спестил на държавния бюджет около 210 млн. лв. от частните лотарийни игри.

„С Комисията по хазарт аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов, лично. За което имам безброй доказателства. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила – данъкът е един, при други правила – друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг“, каза Божков.

Той добави, че финансовият министър не му е позволявал да общува с членове от Комисията по хазарт. Божков призова Горанов да си подаде оставката.

По думите му налагането на запор без ревизионен акт е незаконно. Той загатна, че подготвя сигнал до всички институции у нас.

Обвиненията, бухалките и Иван Гешев

Срещу Васил Божков има повдигнати 11 обвинения. Бизнесменът директно заяви, че прокуратурата у нас се ползва като бухалка от управляващите. Той индиректно заяви, че са му искани подкупи, като сравни ситуацията с мутрите и годините на Прехода. Не уточни точно за какво са му искани пари.

„Бухалките вече не са прътове и вериги, бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП – съсипват всичко. Едни им казват мафия, други хунта“, допълни той.

Хазартният бос заяви, че прокуратурата „хвърля обвинения“, без да има влязла в сила присъда.

„Гешев реши, че съм виновен ли? Мислите ли, че щях да изляза от ареста, ако бях останал в България? Не говоря, че ще бъда задържан за няколко месеца, а че физически няма да изляза. Случват се нещастни случаи в арестите. Това са хора, които нямат задръжки“, посочи Божков.

Бизнесменът заяви, че ще съди България заради отнетите му артефакти. „Талибанът Гешев и неговите слуги разрушават световно културно-исторически ценности. Още не е унищожено още, но да се прибира в чували е вандалщина“, посочи той.

Съдбата на ФК „Левски“ и Бойко Борисов

За тежкото финансово състояние на ФК „Левски“ Божков обвини премиера Бойко Борисов. По думите му министър-председателят е „унищожил компаниите“, които са издържали клуба. По-рано тази седмица премиерът посочи, че държавата може да отпусне кредит на отбора, но ако се смени собствеността.

„Да е дал една стотинка лични средства Борисов за нещо? Как Борисов ще спаси „Левски“, ще му даде кредит? Или ще намери друг идиот, който да издържа „Левски“, а после да го арестуват и него? Аз съм инвестирал 25 млн. лв. за една година, „Левски“ беше стабилен клуб и вървеше нагоре“, коментира Божков.

Божков изрази готовност да продаде акциите на клуба на всеки един „сериозен инвеститор“ или да ги подари на феновете, ако по този начин ще спаси клуба.

„Целият репресивен апарат работи. А Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата, запорите са от НАП, от Влади Горанов. Какво иска да замете Влади Горанов? Ако не е знаел за закона, значи е лош министър и е време да си подаде оставката“, коментира бизнесменът.

Божков отправи и друго обвинение срещу премиера – че има връзка с подземния свят, който се управлява от депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Общото между мутрите днес и преди години е Борисов. И тогава беше и сега. Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, а сега го има. Ролята му е да седи в сянка като паяк и да дърпа конците. Да не би аз да съм назначил Гешев за прокурор, публична тайна е кой го назначи“, уточни Божков.

Следвайте ни в социалните медии