Валя Балканска очаква знак от Космоса, че изпълнението й е чуто

Чакам знак от Космоса. Дали ще е буква, или цифра, но извънземен разум да ни върне отговор, че е чул “Излел е Дельо хайдутин”. Приятели се шегуват с мен, че трябва да отида лично да си прибера песента обратно на Земята. Това заяви пред “България Днес” прочутата народна певица Валя Балканска.

През 1977 г. песента е включена в златната плоча на американските космически апарати “Вояджър 1” и “Вояджър 2” като музикално послание от Земята към далечния Космос. Известността на певицата расте, след като песента прозвучава и в тв предаването “Космос” на американския астроном Карл Сейгън.

Преди дни става ясно, че на “Вояджър 2” има авария и дейността му е временно затруднена.

Летящият обект не е направил планираното завъртане на 360 градуса на 25 януари. Заради неизпълнението й са се задействали няколко софтуерни програми, които използват много енергия. Това е претоварило енергийната система на сондата.

“Инженерите от мисията “Вояджър 2″ на НАСА работят да я върнат към нормален работен режим, след като една от автономните защитни системи се задейства”, коментираха от НАСА и допълниха, че скоро проблемът ще бъде решен.

Балканска е убедена, че космическите инженери ще я оправят и “Излел е Дельо хайдутин” ще продължава да звучи от апарата. “Много време мина от излитането на апарата, имаше дълги периоди, в които нищо не се случваше. Но вярвам, че там някъде има висша сила, която ще ни върне съобщение”, каза още родопската изпълнителка.

“Приятно е да знаеш, че българска песен лети в Космоса. Само мисълта доставя удоволствие. Но искам изрично да уточня – не се гордея, че точно аз съм изпяла песента, защото можеше да е всеки друг на мое място. Гордея се, че българщината е прославена дори и в Космоса и така ще запазим традициите за бъдещите поколения”, заяви родопчанката.

Тя призова българите да са по-весел народ и да има мир в държавата. “Не забравяйте, че музиката е с хората и в добро, и зло. Иначе е ясно, че който носи доброта, ще е добър. А който е лош, вероятно ще остане такъв цял живот”, завърши Балканска.

Програмата “Вояджър” (на английски: voyager – “пътешественик”) включва два автоматични космически апарата “Вояджър 1” и “Вояджър 2”, изстреляни през 1977 г. с цел изследване на външните планети гиганти. Те използват удобното взаимно разположение на планетите, позволяващо икономично достигане до далечните планети от Слънчевата система – Уран и Нептун.

През 90-те години на миналия век апаратите задминават по-бавно движещия се “Пионер 10” (първия космически апарат, който прекосява астероидния пояс и посещава една от външните планети на Слънчевата система – Юпитер) и стават най-отдалечените от Земята обекти, създадени от човека, и вероятно ще останат още дълги години.

Следвайте ни в социалните медии