Валери Симеонов призова българите да спрат да купуват талончета на “Национална лотария”

Печалбите ще могат да се получават по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници. Променихме закона, защото преценихме, че не е редно държавата да се бърка в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си потърсят печалбите и да си ги получат. Парите от тиражите са събрани. Печалбите са базирани от общите приходи върху съответния тираж. Всеки заинтересован има правно основание, а има и пари, които са събрани, да си получи печалбата. Няма никакъв начин някой печеливш да съди държавата. В случая не става въпрос за изплащане на награди от бъдещи тиражи. Наградите са спечелени от вече проведени тиражи, за които парите са събрани. Държавата няма отношение. Нека всеки, който е спечелил, да си търси наградата от този, от когото я е спечелил.

Това заяви в кулоарите на парламента Валери Симеонов, който коментира приетите днес промени в Закона за хазарта. “Искам да дам съвет на българските граждани. Те трябва да спрат да си купуват частни талончета, защото спирането на действията на частните лотарии ще се извърши в момента, в който Закона бъде публикуван в “Държавен вестник”. Очакваме това да се случи другата седмица и да се изземат всички талончета, от всички места, където се продават в момента, освен пунктовете на Българския спортен тотализатор (БСТ). Срокът за унищожаване на талончетата е до края на годината, защото има прекалено масово разпространяване – магазинчета, плод и зеленчуци, бензиностанции, вскякави вериги. Събирането и унищожаването ще отнеме време. Предстои много сериозно разследване на количествата талончета, които са внесени в България и се разпространяват и количествата, които са обявени в Комисията по хазарта. Сигурен съм, че между двете цифри ще има доста сериозна разлика. В страната се внасят и продават много повече талони, отколкото се обявяват реално в Комисията по хазарта”, разкри Симеонов.

“Предложението на БСП за забрана на хазарта е неуместно. Трябва да се даде време на БСТ, за да заема пазарната ниша, която се отваря сега. Основното предназначение на БСТ и хазарта е да подкрепя развитието на спорта. Предложението на БСП би поставило на изпитание съществуването на редица спортни клубове и федерации, които ползват постъпления от БСТ. ако се забрани рекламата, няма да има такива постъпления. Тогава много федерации и клубове ще са поставени на изпитание”, обяви лидерът на НФСБ.

“Бизнесът на Васил Божков е няколко милиарда на година. Това е непотвърдена информация, защото има много голям сив сектор, свързан с разпространяването на по-голямо количества талончета, отколкото се отчитат в Комисията по хазарта. Аз съм сигурен, че оборотите са доста по-големи. С новите промени вече ще може да се прекратява незабавно лиценза на частните лотарии. Това ще стане веднага след излизането на закона в “Държавен вестник”. Няма никакъв шанс бизнеса с частните лотарии да се прехвърля. Този бизнес става изцяло държавен. Няма никакъв шанс БСТ да бъде отдаден на концесия или приватизиран. Това е записано изрично в закона. Няма никакво преразпределение на пазара. Това е фалшива новина, която се разпространява от няколко дена. Съгласно закона БСТ е длъжен да заделя 50% от сумите на обората за изплащане на печалби. 18% ще отиват за спорта. 15% ще са за такси и останалото е за издръжка на администрацията на спортния тотализатор”, завърши Симеонов.

Следвайте ни в социалните медии