fbpx

Български архитект проектира най-големия детски център в света

На брега на италианското езеро Маджоре в град Лавено-Момбело опустяла и порутена стои постройката на някогашната фабрика за керамика. От внушителното предприятие, разпростиращо се на 27 000 кв. м, днес е останала само бегла сянка.

Нов живот на огромното помещение вдъхва една българска студентка, която успява да впечатли италианците с проекта си за най-големия детски център на земното кълбо.

Видеото може да гледате тук.

„Университетът ми дава право на избор и избрах да потърся нещо, което е интернационално – едновременно може да е дипломна работа и конкурс, който може да се изяви в чужбина. Не е просто детска градина, а детски център, който е предназначен и за възрастни. Едно семейство може да прекара ден или уикенд изцяло на територията на комплекса“, обясни арх. Симона Хаджиева в „България сутрин“.

Цели 4-5 месеца тя влага много труд върху проекта, който в крайна сметка е оценен подобаващо от университета ѝ. Проектът е ориентиран за деца от 0 до 16 години, но и с мисъл за възрастните. В конкурса са участвали специалисти от цял свят, но българката печели с оригинална концепция.

Симона е категорична, че иска да развива таланта и знанията си у нас, но преди това планира втора магистратура в чужбина.

„Иска ми се да видя друга култура и архитектура преди да мога да дам на България всичко, което съм научила. Много държа да се върна и да се боря за подобряването на средата“, откровена е Симона пред Bulgaria ON AIR.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x