Българската туристическа индустрия е изправена пред сериозна заплаха

Българската туристическа индустрия отправи призив към държавата да окаже помощ и финансова подкрепа на сектора заради негативните последствия от разпространението на коронавируса, предаде репортер на Novini.bg

По груби сметки на бранша около 300 000 души са заети в сферата на туризма, поради което поискаха да бъдат взети незабавни мерки срещу негативния ефект от COVID-19.

По техни данни заради заболяването се наблюдава спад на продажбите на туристически услуги до 75%, а близо 60% от бизнесът ще бъде принуден да съкращава работни места. По време на пресконференцията стана ясно още, че до 70% от резервациите са анулирани, като бе направено уточнението, че поради изключителната динамика на пазара не е изключено тези данни вече дори да са по-катастрофални. По думите им това би означавало срив на отрасъла и на цялата икономика като цяло, което би довело до дестабилизиране на платежния баланс.

,,Коронавирусът ни изправи пред едно напълно непознато предизвикателство, което ще се развива и тепърва ще търпим загуби. Заради това е много важно да търсим и да намерим баланс, така че загубите за едните да не са за сметка на загубите на други. Светът не е преживявавл по-тежка криза в последните няколко десетилетия”, бе заявено по време на пресконференцията от представителите на туристическия бранш.

От сектора призовават българската държава да поеме разходите за социални осигуровки за срок от 12 месеца, считано от 1-ви април, както и осигуряване на целеви финансов ресурс не по-малък от 200 млн. лева от Българската банка за развитие. От бранша настояха и за мораториум върху влизането на промените от наредба Н-18 за период от 12 месеца. Бе поискан и осигуряването на финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш на България посредством европейски средства.

По предварителни очаквания загубите за туристическият бранш заради негативния ефект от коронавируса ще бъдат за около 20 млн. лева.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x