България е Северна Македония ще председателсват Берлинския процес през 2020

През 2020-та година България заедно със Северна Македония за първи път председателства Берлинския процес за сътрудничество със страните от Западните Балкани.

Съвместното председателство е резултат от усилията на София и Скопие за решаване на двустранните спорове, раздиращи Балканите от десетилетия, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата на върха на Берлинския процес в Познан. За първи път начело на инициативата застава и страна-кандидат за членство.

Кулминацията на съвместното председателство ще бъде среща на върха през юли, организирана съвместно от Скопие и София.

Берлинският процес е създаден през 2014-та по инициатива на Германия във време на умора от разширяването както в Европейския съюз, така и в страните от Западните Балкани, предава БНР. В региона се появиха нови играчи като Русия и Китай, а целта на инициативата е да пази европейската переспектива жива с развиване на регионалното сътрудничество. Министърът на външните работи Екатерина Захариева:

„Същественото в Берлинския процес е да надгражда механизмите, които има по разширяване – с включване на гражданското общество, на младите хора, на бизнеса, на учените, с много силни декларации за помиряване“.

През юли страната ни стана постоянен член на Берлинския процес, редом с Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Италия, Словения и Великобритания, а само година по-късно ние заставаме начело на инициативата заедно със Северна Македония. Зоран Заев заяви:

„Искрено се радвам, че с моя приятел и колега Бойко Борисов заедно ще ги причакаме всички лидери на Берлинския процес и ще въведем нова практика на съвместно председателстване“.

Мирът, религиозната толерантност, борбата срещу организираната престъпност – това посочи като приоритети за региона Бойко Борисов и предложи за съвместното председателство:

“Да вкараме и екологията и всичко, което може да опази природата на Западните Балкани“.

И както в Триест през 2017-та на България отново се отрежда ролята да съживява европейската мечта за страните от Западните Балкани, след като Северна Македония и Албания бяха попарени от Франция и не получиха през октомври дата за начало на преговори за членство.

Следвайте ни в социалните медии