Брокери предлагат онлайн огледи на имоти

Към онлайн огледи на имоти преминаха брокерите в Перник, съобщи на БТА Йордан Петров – председател на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти.

По думите му те частично са практикувани и преди пандемичната ситуация, но сега са основна форма за реализиране на бизнеса. С появата на коронавируса и обявяването на извънредно положение пазарът реално е спрял. Оттогава интересът към имоти е почти нулев, твърдят брокери.

Хората само си “сверяват часовника” с предложенията на имотния пазар

Докато седят вкъщи, за разнообразие, хората се забавляват, четейки интернет, гледат обяви за имоти, прехвърлят снимки, но това е само сверяване на часовника, смята Петров. Брокерите изпращат подробни фотографии на заинтересувалите се потенциални купувачи, ситуират имотите в Google. Те обаче не са оптимисти за предстоящи сделки в близките два месеца.

Цените на имотите в Перник преди пандемията са се качили трайно нагоре, повлияни от близостта до София, дори в условия на водна криза, отчитат от агенциите. Така в отстоящия само на 15 км от югозападния вход на София пернишки квартал “Изток”, преди коронавируса панелни гарсониери са достигнали 46 000 – 50 000 лв., двустайни апартаменти – 70 000 лв., а ремонтирани тристайни жилища са предлагани между 75 000 лв.- 100 000 лв. В центъра на Перник гарсониерите са на цени около 60 000 лв., двустайните апартаменти – 80 000 лв., тристайните надхвърлят 100 000 лв.

Сред интересните четива на затворените в домовете си граждани са селските имоти, отбелязват от агенциите. В региона все още могат да се намерят евтини парцели. Къщите варират на различни цени, в зависимост от себестойността на строителството и местоположението. Най-атрактивни остават офертите в селата Рударци и Кладница, разположени в подножието на пернишкия дял на Витоша.

Брокерите не очакват сериозни ценови размествания. Според тях досега лихвените проценти са били много изгодни и затова 80 процента от сделките са осъществявани с кредити срещу ипотека на закупеното жилище.

Сега агенциите приключват стари сделки, за които са подписани предварителни договори. В условията на извънредно положение и те се финализират трудно – работи само дежурен нотариус, редът за подаване и получаване на документи от съда е променен, обясни Петров. По думите му има и продавачи от чужбина, които все още не са се прибрали у нас.

Най-голям е интересът към наемане на жилища

Най-много са запитванията за наемане на жилища, твърдят от агенциите. В Перник наемите са доста по-ниски спрямо софийските – между 200 лв. и 450 лв, в зависимост от комфорта на жилището. Затова много млади семейства, или намерили препитание в столицата жители на провинциални градове избират Перник за свой нов дом. Първоначално наемат, а след това купуват апартаменти, като предпочитан е квартал “Изток” заради близостта му до София, бързия излаз на магистрала и изградената инфраструктура. Тук най-интензивно е и новото строителство.

Въпреки приоритетното търсене, от двайсетина дни практически не се подписват договори за наеми,казват от агенциите.

Зависими сме от продължителността на пандемията и възстановяването на покупателната способност на хората,категоричен е Петров. От агенциите не очакват възможностите за онлайн подписване на предварителни договори да се реализират на практика. Опитът им показва, че никой не купува жилище, без да го е видял. Застопореният от пандемията пазар обаче не го позволява. Затова от пернишкото сдружение допускат и фалити на агенции при евентуален по-дълъг застой заради COVID-19.

Брокерите са оптимисти въпреки създалата се ситуация. Те са убедени,че ограничението е временно и пазарът отново ще се съживи. “Винаги има хора, които се нуждаят от средства и други, на които им трябва жилище.Преживели сме много кризи, ще отмине и тази”, прогнозира Петров.

Тридесет и четири агенции работят на имотния пазар в Перник.

Следвайте ни в социалните медии