Борисов може да издигне ИТ каратист за кмет на София???

На тайна вечеря още преди две години Бойко Борисов определя новия кмет на София – 33-годишният настоящ заместник-кмет по дигитализацията на София – Генчо Керезов.

Преди две години (виж материала в 24 часа), Борисов събира след парламентарните избори през април 2021 новите лица в Общината на диалог, за да разбере какво се прави в София по отношение на основните приоритети според него за гражданите – метрото, дигитализацията и икономическото развитие. Фандъкова насочва вниманието на Борисов към Георги Георгиев, Стефан Марков и Генчо Керезов, който е вече заместник-кмет от година и половина. Борисов го пита дали е млад и красив по аналогия на умнокрасивите от ДБ. Керезов отговаря, че предпочита да бъде виждан като работещ и представя на Борисов работата си по новата система за прием в детски градини и първи клас. До ден днешен това все още е най-свързаната и прозрачна електронна система в държавата.

Източници от общината споделят, че именно тази система е довела до конфликт между Керезов и нездравите интереси в ГЕРБ, защото е пресякла възможността да се вкарват деца по „втория начин“. Веднага след изказването му, Борисов заявява, че от тази маса ще се определят следващия кмет, председател на СОС и съветници. До момента спазва този си план с издигането на Георги Георгиев като председател на СОС, а Марков като шеф на финансовата комисия.

Републикански шампион по карате, образован и работил в Европа, върнал се в България и развил собствен бизнес без явни връзки с ДС куфарчета, Керезов изглежда като профилът, който Борисов налага в партията напоследък. Влезе успешно в челен сблъсък с Бонев покрай програмата „София избира“, привлича европейски средства, въпреки нищожния бюджет, който съветът му гласува, а напоследък се занимава и с националните въпроси на електронното управление. Редовно ходи в Брюксел и познава екзотичните бюрократични теми като дигитални права, градски коалиции, международни партньорства и прочее – все неща далеч от обикновения софиянец, но важни за привличането на пари и изграждането на лоби. Смени изцяло руските софтуери в общината, като внедри нови натовски разработки. Докладите му често срещат 100% подкрепа сред всички политически групи в съвета, а година след като му поискаха оставката ДБ предложиха той лично да се занимае с одитите на ИТ системите в дружествата, покрай корупционните скандали с тикет системата на ЦГМ. Това не се случи, което беше явна демонстрация, че Керезов не е имал намерението да обслужва интересите на силовия играч в общината – Орлин Алексиев. Не е тайна, че към днешна дата Борисов и Алексиев не са в топли отношения. Керезов се радва и на значителен медиен комфорт в про-американските медии, вероятно единствения зам-кмет на Фандъкова за всичките ѝ мандати. Всичко това навява на мисълта, че Керезов може да е човекът на американците в общината. Логично е, че който и да е следващия кмет, ще спазва тази линия с оглед на сглобката в държавата.

Интересното е, че кандидата на добрите сили (ДС) – Терзиев е ИТ човек, а нищо не говори за дигитализация и умен град, докато Керезов прави ежегодни събития по тези теми. Отстрани изглежда сякаш Керезов вече е изпълнил цялата платформа на Терзиев. Ясно е, че Борисов ще трябва да избере иновативен профил, който да има шанс срещу ППДБСС коалицията, но и вероятно ще трябва да търси мост към тях за евентуална сглобка в съвета след изборите. ИТ човек със сигурност е добра идея за тази цел, а като се добави спортното минало, административния опит и енергията на Христовата му възраст, Керезов може да се окаже тайният жокер в ръкава на Борисов, за който никой не подозира.

Следвайте ни в социалните медии