fbpx

Болница запорира училище във Вехтино

Възбрана над бившето училище в маданското село Вехтино наложи областната болница в Смолян. Актът на лечебното заведение е вследствие на приключилата съдебна сага срещу пловдивски бизнесмен, която продължи повече от 10 години.

Старото школо е негова собственост. Възбраната е както върху сградата на училището с площ от 230 квадрата, така и върху поземления имот към него от 1958 квадрата.

С имота се търсят постъпления по стойността на иска от 60 000 лева срещу фирмата на пловдивския бизнесмен – „Дюкс“. Съдебната битка, която МБАЛ „д-р Братан Шукеров“- Смолян, спечели, е за вила „Здраве“ на Пампорово, чийто наемател бе пловдивчанинът Георги Петров.

Вилата „Здраве“ е триетажна сграда със застроена площ от 291 кв. м. Разполага с 10 апартамента и 40 легла, ресторант, сауна. Тя е на атрактивно място в курорта, в непосредствена близост с пистите на ски-плац „Малина“ в местността Ардашлъ. Въпреки че винаги е била собственост на болницата – като частна държавна собственост, здравното заведение от 2009 г. води битка да си я вземе.

В първите години на прехода вилата била отдадена под наем, като един от наемателите в началото беше Стоян Ненчев-Цеко, припомнят запознати. През 1993 г. тогавашната Окръжна работническа болница я отдава под наем на ЕТ „Год фадър ​- Лазар Тотев“ от Пловдив. През 1994 г. наемателят извършил редица преустройства ​- реконструкция, пристрояване и надстрояване в имота и превръща сградата в тризвезден хотел с името „Дюкс Плейс“.

Впоследствие има подписани множество анекси, с които срокът е продължаван, наемът е променян, правени са още и още подобрения. През това време фирмата била прехвърляна на ЕТ „Год фадър – Георги Петров“, а после на „Дюкс“ ЕООД (Пловдив). Собственик на двете фирми е Георги Петров.

Подобренията във вилата са договорени с анекс от 03.09.1996 г., в който се предвижда, че „осъществените промени в наетия имот от наемателя са за негова сметка и остават негова собственост след изтичане на срока на действие на основния договор и на анекса”.

Претенциите към сградата от дългогодишния наемател се базират основно на тази клауза. Договорът му изтекъл през ноември 2008 г., но пловдивският бизнесмен отказал да се раздели с имота и в края на 2009 г. ръководството на болницата решава да заведе дело за собствеността си.

Хотелът се състои от приземен етаж с кухненски помещения, склад за хранителни продукти, заведение и санитарен възел, първи етаж с три стаи с по две легла, тавански етаж с две стаи с по три и четири легла, барака за стопански нужди и прилежащо към сградата дворно място. Според направената експертиза по делата сградата не е в автентичния си вид – разширена е и изцяло реконструирана от наемателите.

Болницата води дела с години, като първо доказа собствеността на вилата. В края на 2016 г. Окръжният съд в Смолян постанови, че пловдивското дружество „Дюкс“ ЕООД няма как да е собственик на земята, тъй като вилата е строена върху държавен горски фонд и няма как да се придобие по давност. Макар и с подобрения, на стойност 400 000 лв, претендирани от пловдивския бизнесмен, тризвездният хотел бе присъден на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”. Вследствие лечебното заведение предяви чрез съда частично иск за пропуснати ползи за 60 000 лева срещу бившия наемател. Искът е за 5-те години, през които имаше възбрана върху имота, постановена от Апелативния съд в Пловдив, и в които болницата не е могла да получи от имота доходи във вид на наем. Смолянският окръжен съд и Апелативният съд в Пловдив го уважиха изцяло.

„Ако вилата се отдаде под наем, болницата ще получава около 30 000 – 40 000 лева приход годишно в зависимост от това каква цена се постигне след провеждане на конкурса.хТакъв приход е добра възможност за планиране на инвестиции в лечебното заведение“, заяви директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x