Бойко Борисов отговори на Радев

От 1 юни отпада 14-дневната карантина за Гърция и Сърбия. Разбрахме се за уеднаквяване на критериите за пътуване. Всички поздравиха България и затова в момента сме лидери и във вземането на мерки, и в стриктното спазване на условията за дистанция и дезинфекция. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след четиристранна среща с премиерите на Румъния, Гърция и Сърбия.

Той уточни, че от 1 юни движението между България и Сърбия и България и Гърция ще се осъществява без задължителна 14-дневна карантина след попълване на двустранни декларации. По думите на министър-председателя те ще са максимално семпли и ще трябва да бъдат попълвани три имена, дали имаш наличие на симптоми на коронавирус и запознат ли си с епидемиологичната обстановка в съответната страна, както и телефон за контакт.

Данните са такива, че в момента точната дума е премерен риск, за да заработят повече системи, добави той.

От 1 юни можем да мислим да отваряме и ресторантите, заяви Борисов.

След като говорим за туризъм в този период, трябва да отворим и ресторантите на закрито, уточни премиерът.

Направихме изключението за намаляване на ДДС за ресторантьорите, защото на тях буквално им бяхме забранили да работят, посочи Бойко Борисов.

В отговор на въпрос за шумно празнуващи абитуриенти по софийските улици, министър-председателят предупреди, че ако не се спазват мерките, рестрикциите ще бъдат върнати.

Не вярвам, че един обединител на нацията, държавен глава вече 4 години може да произнесе такива думи, заяви Борисов в отговор на нападките на президента Румен Радев, който по-рано днес заяви, че ако той управляваше държавата, нямаше да се краде. Ако си спомним тези 3-4 месеца на служебно правителство, когато той беше и президент, и премиер, и единственото, с което запомнихме тези 3-4 месеца беше скоростното желание да се похарчат милиарди за Грипените, липсата на над 100 милиона в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление. И никога не сме си позволили такъв тон и квалификации, каза премиерът.

Министър-председателят коментира и позицията на вицепрезидента Илияна Йотова, която заяви, че ген. Мутафчийски е бил скрит. Гледах я много внимателно. Аз му викам: “Къде си, бе човек?”. А той срещу мен. Пием кафе и гледаме Тодор. Тя казва: “Вижте какво направи той с него – скри го. Такива работи. Такива лъжи. Тя казва “ние заедно трябва да излезем от кризата. Е, това ли е заедно, попита Бойко Борисов.

Той представи и статистика, че по времето на управлението на ГЕРБ са се родили над 770 000 деца. Щом смъртността е заради нас, значи и със 150 – 200 000 млади българи са се родили по време на нашето управление. По време на партията на президента 2005 година са починали 113 000. 2019 са 108 000. При неговата партия мрат повече – представяте ли си докъде е изпаднал този човек? С какви данни да се замеряме, когато аз говоря с лидерите на Балканите как да докараме пари, как протестиращите да возят туристи, за да си изкарват парите, а не да ги съберем от данъците на хората и да ги раздадем, подчерта премиерът.

Очаквайте подробности!

Следвайте ни в социалните медии