Бойко Борисов: Мерките ни са най-добри, щом имаме най-малко жертви!

Към днешна дата имаме 1387 потвърдени случая от коронавирус, от които 58 починали и 222 излекувани. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията България е на първо място по най-малък брой на заболели, което е индикатор колко навременни са били мерките.

Това обяви в парламента премиерът Бойко Борисов, който дойде да отговори на въпросите на опозицията за мерките срещу епидемията от COVID-19.

“Фактът, че имаме най-малко починали, заболели, означава, че сме се справили. Разхлабваме мерките, но те вече са толкова разхлабени, колкото нямат аналог в други държави”, подчерта още Борисов.

По линия на здравеопазването ние сме първите, които се организирахме, имахме облекла и тестове, но никой от нас не можеше да прецени огромния мащаб, затова се реорганизирахме и започнахме производство. Бих добавил полицаите, бих добавил и учителите, които в тези условия съумяха да водят този учебен процес, продължи Борисов.

Той наблегна, че мерките ни са съобразени изцяло с препоръките на СЗО и затова е бил създаден Националния оеративен щаб, който всеки ден дава отговори на медиите.

“Какви са ни мерките?! Всъщност, понеже са изключително навременни и точни, много добре съобразени с народопсихологията, на практика имаме най-либералните мерки в Европа.

Това, което днес с апломб се казва в Италия, при нас въобще не е било спирано – нито строителството, нито магазините, нито движението на хората. На практика няма държава, да не говорим за региона, където има вечерен час и съм благодарен на медиите, които излъчват какво се случва в другите страни.

В момента, в който дойде платото или малкия пик, ние веднага дадохме възможност да се ваксинират децата, да се възстановят плановите операции, женските консултации, а от вчера да се ползват и парковете. Българите могат да излизат и да се движат неограничен брой пъти до магазина, до аптеката, до банката и никой не ги проследява”, каза още Борисов.

В отговор на въпрос за икономическите мерки за излизане от кризата на депутата от БСП Драгомир Стойнев, премиерът Бойко Борисовзаяви, че пълна рецепта няма.

“Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие на която и да е държава, можеше много лесно да го препишем”, заяви премиерът. Според него много сектори у нас работят на пълни обороти – селско стопанство, IT сектор, строителство.

“Разбирам какво искате – изваждаме парите и раздаваме, вие много пъти това сте го правили. Малко ви завиждам – вие можете да предлагате всичко на всички наведнъж, но ние трябва да носим отговорност”, обърна се лидерът на ГЕРБ към БСП.

“Ако имате реалистични идеи, ще работим с най-голямо удоволствие – вие ми отказахте, не аз”, добави той. По мярката 60 на 40 имаме над 7000 заявления, а над 101 000 са се възползвали от нея – между 7 000 и 10 000 места на ден се опазват, в края на месеца очакваме да са 120 000, увери Борисов. За премиера и държавата голямата загадка била как да се оздрави туризма, “за да не превърнем в един момент хотелите в болници”.

Очаквайте подробности!

Следвайте ни в социалните медии