Бойко Борисов: Искам да махнем извънредното положение преди 13 май

“Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане.” Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който коментира ситуацията пред журналисти по време на инспекция на строителството на магистрала “Хемус” между Белокопитово и Буховци, пише News.bg.

Във всеки миг сме готови да облекчим това, което може, отбеляза той. Борисов допълни, че обмисля да смекчат забраните за пътуване из страната, но при спазване на изолация.

“Обмисляме закон, който да задължава например, носенето на маски – защото е доказано, че маските помагат. За банките – да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им. Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия – а всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено”, коментира той.

По думите “в другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма”.

Премиерът каза още, че е говорил с Оперативния щаб, ако продължава ниското ниво на заразяване, от понеделник с установен ред да се обмисли родителите с деца да могат да се разхождат в парка, но без да се събират хора.

“Аз искам да го махнем по рано това положение и да остане само закон, който да позволява, примерно здравният министър да задължава за маските, което е доказано вече”, коментира премиерът.

“Всичко това, имаме ли го като анализ, има ли риск, достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим в следващите дни и седмици да отпускаме, за да не психясват хората”, поясни Борисов и допълни, че пътуването по Великден не се е отразило негативно на заболеваемостта, тъй като най-вероятно хората са останали изолирани.

Следвайте ни в социалните медии