Бойко Борисов: Аз съм едно малко премиерче! (Видео)

Министър-председателят качи президента на Сърбия на хеликоптер над Балкански поток

“От Доналд Тръмп и Белия дом, до Путин, Ердоган и Вучич – само президенти. И аз едно малко премиерче в средата правим всичко да сте доволни”.

С тези думи министър-председателят Бойко Борисов увери сръбския държавен глава Александър Вучич, че строителството на Балкански поток през България е отговоря на всички законови правила.

Днес президентът на Сърбия пристигна на посещение по покана на премиера Борисов. По програма двамата имат двустранна среща, следват инспекции по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“ – два проекта от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така и за региона и Европа, изтъкват от МС.

За целта на инспекцията Борисов и Вучич се качиха на правителствения хеликоптер. Докато летяха, премиерът даде подробности за строителството на Балкански поток чрез карта на региона.

Акцент в разговора освен транспортната и енергийната инфраструктура ще бъде европейската перспектива пред Сърбия.

Магистрала “Европа“ е част от Европейския транспортен коридор №10. Трасето на „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км. Строителството е разделено е на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, 14,5 км между ГКПП „Калотина“ и Драгоман и 16,16 км от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница. Строителните дейности започнаха през май миналата година, но тъй като на обекта се работи с пълна мобилизация независимо от мерките срещу COVID-19, очаква се строителството да приключи по-рано – в края на годината, вместо през 2021 г., какъвто е заложеният срок в договора.

По въздух министър-председателят Борисов и президентът Вучич ще разгледат също изграждащия се „Балкански поток“. Проектът e част от газовия хъб “Балкан”, който трябва да превърне България във “водещ търговски разпределителен център в региона и ЕС”, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Борисов и Вучич ще направят оглед на място на газопровода в района на Летница, след което ще имат работен обяд във Велико Търново.

“Балкански поток” е с дължина 474 км и се изгражда от „Булгартрансгаз“. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което ще окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ. Във временните строителни бази към момента са доставени 26 489 броя тръби за трасето или 324,26 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които ежедневно се транспортират към базите. Напредъкът показва още, че разнесените тръби по трасето съставят 271 км, от които заварени вече са 151,62 км.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via