Блокираха цяло село у нас, пламнало от коронавирус заболели

Строги ограничителни мерки бяха въведени от тази нощ в разградското село Ясеновец.

Както бе съобщено от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, причината са увеличаване на броя на положителните проби на жители на селото.

На всички входове и изходи на селото са действат контролно-пропускателни пунктове, които ще проверяват целта на пътуването и ще пропускат само хора с уважителни причини.

Заграждения ще бъдат поставени и на входовете и изходите на черните пътища на селото.

Срокът на мерките е 14-дневен, считано от днес, 16 май, но може да бъде удължен.

Село Ясеновец се намира се на десетина киломеметра североизточно от от Разград на пътя за Исперих. То има около 2600 жители, 56% от които се определят като турци, а други 33% като цигани по данни от преброяването на населението през 2011, цитирани от Уикипедия. Кмет на селото е Гюлджан Ахмедов (СДС, ДСБ).

Старото име на селото е Дущубак. В селото се намира историческа жп. гара, част от първата железопътна линия в България- Русе- Варна. Името на селото е променено през 1937 година, като старото име Дущубак е преведено от турски на български.

Според легендата за селото, един селянин си загубва конете и ги намира около извора, където сега е построена голяма каменна чешма (Коджа чешме).

По-късно около този извор се появява и самото село Дущубак, а името на селото е свързано с факта, че около извора, и в цялата местност наоколо е имало ясенова (дущубак) гора.

Следвайте ни в социалните медии