Бивш вицепремиер: Цените в България няма да се променят след влизане в Еврозоната

При сегашните условия ще влезем в Еврозоната. Няма да бъде пипан Валутният борд. Другите страни няма да поискат такова нещо – да определят курса на лева спрямо еврото. В България има икономическо спокойствие и растеж през последните 23 години, други държави не могат да се похвалят с това. Нищо няма да стане с цените. Инфлацията няма да се забележи на годишната графика. Това заяви пред БНТ бившият вицепремиер Николай Василев по повод влизането на България в Еврозоната.

“Не зависи от България, всички страни чакат по две години в приемната за Еврозоната”, каза още той.

“Много съжалявам за Брекзит, като човек живял във Великобритания, но трябва да продължим напред. Мисля, че другите страни видяха какъв хаус е излизането от ЕС и в следващите десет години никой няма да си помисли да го направи”, коментира той.

По думите му не се налага да има референдум. “Повечето българи, според мен, са за Еврозоната”, каза той.

По думите му Словакия е един от големите автомобилни производители и това се е случило след като са влезли в Еврозоната. “Звуча оптимистично, но съм разочарован, че 15 години водим този разговор за приемането в Еврозоната. И през 2005 г. бяхме готови да влезем в Еврозоната”, смята той.

Следвайте ни в социалните медии