Безплатните ваксини за пенсионери над 65 г. все още не са доставени у нас!

Дебютът на безплатните ваксини срещу грип за възрастните хора у нас може да се окаже неуспешен.

“Безплатните ваксини за пенсионери над 65 г. все още не са доставени у нас. Уверенията на фирмата доставчик са, че ще успеят да я доставят последната седмица на октомври и най-големите количества през ноември”, обясни пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това значи, че поне част от имунизациите ще се извършат на ръба на грипния сезон.

Според Кунчев обаче за два месеца – ноември и декември, ще има достатъчно време всеки, който желае, да се имунизира. “Това е първа година на програмата на Министерството на здравеопазването, самата фирма имаше затруднения да осигури необходимото количество ваксини, затова се получи забавяне. Всяка година има недостиг на противогрипни ваксини“, допълни той. За изграждане на имунитет след ваксината са нужни 20 дни.

“Грипът още не се е появил нито у нас, нито в Европа. Това ще стане, неминуемо в края на ноември ще установяваме отделни случаи в страната. Към Коледа и Нова година вече ще имаме определена заболеваемост и ако спазим досегашната традиция – в края на януари и първите седмици на февруари се очаква пикът на епидемията“, каза Кунчев. Цялото последно тримесечие на годината, както и януари месец са подходящи за поставянето на противогрипна ваксина, допълни той.

„Между 2 и 3% от хората у нас се ваксинират и на сезон се употребяват около 140 000 дози”, каза още Кунчев. Затова за първата година, в която държавата ще поеме противогрипните ваксини на най-рисковата група – хората над 65 години, при които усложненията на грипа са най-тежки, МЗ е планирало да постигне едва 10 на сто покритие на тази възрастова група. За 2019 г. се очаква да бъдат осигурени малко над 148 000 дози за 1.5 млн. лв. Постепенно обхватът ще стигне 25 на сто от възрастните през 2022 г., когато се очаква да бъдат осигурени над 377 000 дози.

Следвайте ни в социалните медии