Американската армия нанесе удари в Ирак и Сирия

Американската армия е нанесла “прецизни дефанзивни удари” в Ирак и Сирия срещу милицията Катаиб Хезбола, съобщиха американски източници, цитирани от Ройтерс.

В изявление на Пентагона се казва, че са атакувани три обекта на подкрепяната от Иран шиитска милиция в Ирак и два в Сирия.

В отговор на многократните атаки на Катаиб Хезбола срещу иракски бази, в които са разположени коалиционните сили от “Операция непоколебима решимост” (Operation Inherent Resolve), американските сили нанесоха прецизни дефанзивни удари, които ще ограничат способността на Катаиб Хезбола да провежда повече атаки в бъдеще срещу коалиционните сили, заяви говорителят на Пентагона Джонатан Хофман.

Атакуваните обекти включвали складове за оръжия, командни центрове и контролни пунктове, които Катаиб Хезбола използва, за да планира и извършва атаки срещу коалиционните сили, каза Хофман.

При трите удара срещу обектите в Ирак са убити 4-ма бойци на шиитската милиция, а 30 са ранени, се казва в съобщение на иракското военно командване. Според телевизионния канал “Ал Хадас”, цитиран от ТАСС, сред убитите при атаката срещу щаба на Катаиб Хезбола край град Каим на границата със Сирия е един от командирите на групировката Абу Али ал Хазали.

Иракски източници, цитирани от ДПА, съобщиха и за въздушен удар по щаба на т.нар. “Бригада 45” в западната иракска провинция Анбар, при която били ранени убити 13 бойци на мощната шиитска групировка Ал Хашд аш Шааби, включително бригаден командир, а други 30 били ранени. Ударите били нанесени с безпилотни летателни апарати.

Катаиб Хезбола се подчинява на общо командване на шиитските формирования Ал Хашд аш Шааби, които се сражаваха на страната на иракската армия и дадоха принос в разгрома на терористичната групировка “Ислямска държава”.

Преди няколко дни държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини подкрепяни от Иран сили за серията от атаки срещу бази в Ирак и предупреди Иран, че на всяка атака от Техеран или негови протежета, която навреди на американци или техни съюзници, “ще бъде отговорено по решителен начин от САЩ”.

Американски цивилен подизпълнител бе убит в петък при ракетна атака срещу иракска база близо до Киркук, в която според американски представители е замесена групировката Катаиб Хезбола.

В понеделник министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър нарече въздушните удари успех.

Той не изключи възможността, ако се наложи, да бъдат предприети и други действия, за да не се допусне тези формирования да предприемат враждебни действия срещу САЩ, предаде Франс прес.

Според телевизия “Ас Сумария” при обстрела на базата на “Катаиб Хизбула” в Каим, Ирак, са загинали 25 шиитски бойци, а 38 са били ранени, предаде ТАСС. Според други източници при петте удара са загинали 19 души.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза за ударите, че те са послание, че САЩ няма да търпят действия на Иран, които застрашават живота на американски граждани, съобщи Асошиейтед прес.

След операцията Помпейо, Еспър и генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заминаха за Палм бийч, Флорида, за да информират президента Доналд Тръмп.

В кратко изявление за журналисти, дадено от резиденцията на Тръмп “Мар а лаго”, Еспър каза, че с Тръмп са обсъждани “и други възможности” да се отговори на Иран.

Следвайте ни в социалните медии