fbpx

Златото поскъпва, паладият скочи до 16-годишен връх

17 166

Цената на златото записа повишения в два поредни дни в сряда и четвъртък, след като спадът при акциите подсили търсенето на активи убежища, като скъпоценните метали, а протоколът от последната среща на Федералния резерв даде индикации за опасения относно ниското ниво на инфлацията.

В същото време поскъпването на паладия повиши цената на фючърсите на метала до най-високите им нива от февруари 2001 г. Металът поскъпва с над 35% от началото на годината, на фона на опасенията за потенциален недостиг и очакванията за рекордно търсене.

На Comex цената на златото с доставка през декември нарасна с 9.50 долара, или 0.7%, за да се установи на ниво от 1 292.40 долара за тройунция, след като преди това докосна връх от 1 296 долара.

Ако златото пробие 1 300 долара за тройунция, Джеб Хандуергер, редактор в GoldStockTrades.com, очаква “движение нагоре и тест на върховете от 2011 г. при 1 900 долара”. Според него също така опасенията около изпълнението на програмата на президента на САЩ Доналд Тръмп са благоприятни за златото.

Според Колин Чиежински, старши пазарен анализатор в CMC Markets терористичната атака в Барселона от вчера “може да е оказала леко влияние върху златото, но не много като цяло.”

Ръстът от 0.4% в цената вчера дойде след повишение от 0.3% в сряда.

По-слабият долар оскъпява металите, като златото, защото суровината става по-евтина за купувачите, които притежават други валути. Доларът обаче поскъпна леко вчера.

Златото също така получи подкрепа от изнесения протокол от последната среща на Федералния резерв.

“Както се и очакваше, протоколът не даде индикации за това как може да процедира Фед в бъдеще. Това, което показа протоколът обаче, е липсата на консенсус във Фед. Най-спорният въпрос са очакванията по отношение на инфлацията в САЩ,” според анализаторите на Commerzbank.

Цената на златото обикновено пада, когато лихвите се вдигат, защото металът става по-малко привлекателен, в сравнение с активите, които носят лихва.

В същото време фючърсите на паладия продължиха ръста си във втора поредна сесия вчера, като цената е на път да достигне повече от 16-годишен връх.

Руският производител на никел и паладий Norilsk Nickel обяви по-рано през седмицата, че очаква потреблението на паладий да достигне рекордните 10.8 млн. тройунции през тази година.

Цената на паладия със срок на доставка през септември нарасна с 15.95 долара, или 1.8%, до 926.15 долара за тройунция, което бе най-високото й ниво от февруари 2001 г. насам, показват данни на FactSet.

При другите метали, среброто със срок на доставка през септември добави 0.7%, до 17.05 долара за тройунция, докато платината със срок на доставка през октомври се оскъпи с 0.7%, до 981.70 долара за тройунция.

При борсово търгуваните фондове книжата на SPDR Gold Trust GLD, поскъпнаха с 0.3%, докато при iShares Silver Trust имаше понижение от 0.4%. VanEck Vectors Gold Miners губи 0.3%.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори