Жените с по-голям шанс от мъжете да оцелеят при апокалипсис

444

Мъжете може по природа да имат повече мускулна маса и сила от жените, но дамите са тези, които живеят по-дълго, дори в кризисни периоди.

Учени от Университета на Южна Дания са анализирали данни за нивата на смъртност при жениМъжете може по природа да имат повече мускулна маса и сила от жените, но дамите са тези, които живеят по-дълго, дори в кризисни периоди.

Учени от Университета на Южна Дания са анализирали данни за нивата на смъртност при жените и мъжете, които са преминали сериозни периоди на глад през историята, като големия картофен глад в Ирландия, глада в Украйна и масовия глад от 19 век в Швеция, както и данните от избухването на болестни епидемии и са открили, че жените надживяват мъжете почти всеки път.

Понякога с години. Робините, независимо дали на някакъв етап са били освобождавани или не, също са живеели по-дълго от мъжете роби.

"Въпреки че кризите намаляват предимството на жените за оцеляване по отношение на продължителността на живота, те продължават да оцеляват по-добре от мъжете,” се казва в проучването на университета.

"Дори в Либерия частта от населението с най-ниска продължителност на живота – новородените момичета, са по-издръжливи от новородените момчета,” се казва още в проучването, цитирано от Metro.us.

Анализираните семейни данни по време на различните периоди на глад показват, че продължителността на живота пада значително и при двата пола, но въпреки това жените продължават да живеят по-дълго.

Например продължителността на живота по време на големия картофен глад в Ирландия намалява от 38 години до едва 22.4 години за жените и до 18.7 години при мъжете.

По време на глада в Украйна положението е още по-лошо – продължителността на живота се понижава от 41.58 години до едва 7.3 години за мъжете и от 45.93 години до 10.9 години за жените.

Учените отдават по-голямата издръжливост на жените на “биологичната им основа” или на практика, на тяхната женска генетика.

“Тяхната хипотеза се подкрепя от факта, че при много сурови условия жените оцеляват по-добре от мъжете дори и в детска възраст, когато поведенческите и социалните различия са минимални или са в полза на мъжете,” добавят учените.

Силата на жените е реална и историята го доказва.

Още статии в тази категория