fbpx

Жена от Велико Търново се движи свободно през нощта, а през деня е инвалид

60

Необичайно и непознато за медицинската наука заболяване застигнало 38-годишната Филипина Цонева от Велико Търново.

Жената обиколила десетки лекари и специалисти, които оставали озадачени от състоянието й и не могли да кажат категорична диагноза. Странният случай според тях е медицински феномен. Филипина не може да ходи през деня и единственият й шанс за придвижване е инвалидната количка. Нощем обаче всичко се променя и тя използва краката си напълно пълноценно. Заради болестта 38-годишната жена изцяло е преобърнала режима си на живот – в 2:00 часа се къпе, готви, върши домакинска работа и всякакви други дейности, но когато се покаже слънцето, краката й отново отказват и става инвалид, пише вестник Борба.

Филипина има три висши образования – по история и география, туризъм и право. Работила като учителка, но голямото й желание било да стане разследващ полицай. По стечение на обстоятелствата кандидатствала за военнослужеща в химическото поделение в Горна Оряховица и в края на 2008 година била назначена.

Кошмарът започнал в началото на 2017 година. Първоначално усещала, че нещо странно се случва с левия й крак.

„Чувствах, че все едно кракът ми изпада в безтегловност, когато ходя известно време. След кратка почивка всичко се нормализираше. Не можех да оставя нещата така и отидох на преглед във Военномедицинска академия в София. Първоначално ми направиха ядрено-магнитен резонанс на кръста, за да изключат възможността за дискова херния. Изследването потвърди, че няма проблем в тази област, а след това преминах скенер на главата, при който медиците забелязаха лезии“, обясни търновката.

Професорът, който се заел със случая й, заключил, че става дума за множествена склероза. Тя обаче имала съмнения за диагнозата, тъй като нямала присъщите за болестта симптоми – проблем с очите, загуба на ориентация, световъртежи и слабост в ръцете. Въпреки това се доверила на екипа и останала за хоспитализация.

„Започнаха да ми вливат кортикостероиди и да ми прилагат урбазон, слагаха ми системи в продължение на 5 дни, което ми оказа негативно въздействие. Аз спрях да ходя, докато останалите пациенти с тази диагноза се подобряваха при такова лечение. Отидох в болницата сама на крака, без да ме придружава никой, а с всеки изминал ден се влошавах и нещата се усложняваха. Накрая на престоя ми спрях да ходя нормално, но най-любопитното е, че нощем се движех свободно. Медицинските сестри и лекарите бяха шокирани от състоянието ми. Не бяха виждали подобно нещо“, разказа Филипина.

На 25 юни я изписали с уговорката да се върне на 20 август за поддържаща терапия. В този един месец Филипина се придвижвала сама, макар да имала затруднения, но шофирала и дори ходела без чужда помощ. Посетила няколко пъти минералния басейн в Полски Тръмбеш и това й повлияло положително, защото започнала да изкачва по-лесно стъпала пред жилищния й блок. Когато се върнала в болницата и приложили отново кортикостероиди и това категорично влошило състоянието й. Оттогава загубила възможността денем да използва краката си.

След това започнала да ходи на различни лекари и да се подлага на всевъзможни изследвания – кръвни, генетични, хормонални, но никой медик не можел да кажа какво й има. Ходила на иглотерапия, посещавала барокамера, подложила се на репетитивна транскраниална магнитна стимулация – нищо не дало резултат.

Потърсила помощ и от лекар в Турция, който също вдигнал ръце.

38-годишната жена предполага, че странното заболяване се е отключило след поставени й ваксини за хепатит В и човешки папилома вирус.

Филипина споделя, че с нетърпение очаква да стане 2:00 часа нощем, за да ходи нормално и да извършва всички обичайни дейности за здравите хора. Споделя, че много й липсва трудовата ангажираност, но за щастие, има предложение за работа като онлайн сътрудник във фирма. Работодателят, който й предложил офертата, спечелил европроект, даващ му право да назначи човек със 100-процентова инвалидност, имащ право да изпълнява задълженията си от вкъщи.

Дали ще бъде назначена обаче, зависи от новото решение на ТЕЛК, което ще излезе в края на седмицата.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...