fbpx

Защо се накисват плодовете и зеленчуците

Има и плодове и зеленчуци, които много трудно могат да се почистят добре, поради малкия си размер (ягоди, череши, малини) или поради наличието на повече гънки (зеленолистни зеленчуци, бороколи, карфиол).

Ето защо за тях най-добрият начин е да ги накисваме.

В какво да накисваме плодовете и зеленчуците?

Разбира се, накисването само във вода ще има някакъв ефект. Изследвано е, че дори и хубавото измиване под течаща вода премахва до 85% от патогените и пестицидите, но ако накиснем по правилния начин плодовете и зеленчуците, можем да премахнем до 98% от замърсяванията.

Разтворът за накисване приготвяме, като в голяма купа или в запушена мивка напълним вода. Необходимо е предварително да измерим колко чаши с вода събира съдът ни. Добавяме оцет в съотношение 1 ч.л. натурален оцет на 1 ч.ч. вода. Може да се използва и колоидно сребро, лимонов сок или суроватка.

Солта също е естествен дезинфектант и аз лично добавям и по една лъжица морска или хималайска сол на чаша вода от разтвора, срещу паразити и пестициди.

Предупреждение

Част от полезните вещества в плодовете и зеленчуците са водоразтворими (минерали, витамини от групата В, витамин С и антиоксиданти), затова частично и те могат да останат в течността. Ето защо е препоръчително да не се накисват за прекалено дълго – 1-2 минути, ако са по-гладки или 10-тина минути за зеленолистните и другите нагънати зеленчуци и плодове.

Практичен съвет

Можете да накиснете и цялото количество плодове и зеленчуци предварително, а после да съхранявате в хладилник онази част от тях, която няма да консумирате веднага (не важи за ягодите само, тъй като се развалят).

Всички препоръки по-горе не важат за домашно и екологично отгледаните плодове и зеленчуци, затова и най-подходящи за нашата трапеза си остават тези, от градината на баба или нашата собствена градина.

Наслаждавайте се на даровете на природата в настъпващия пролетно-летен сезон и бъдете здрави, приятели!

С много Любов от мен!

Още статии в тази категория