fbpx

Защо копчетата на женските дрехи са от ляво, а на мъжките от дясно?

1 012

И така – говорим за копчетата на дрехите. Улисани в бързото ежедневие може и да не ви е превило впечатление, но това наистина е така.

Но ето и четири широко разпространени поверия от къде точно идва това разделение:

Версия 1 – Кърменето

Има версия, че за жените винаги е било по-удобно да държат бебето с дясната си ръка. За лесно освобождаване на гърдата за хранене на бебето, бутоните се зашиват от лявата страна. Това е съмнително. И преди, и сега бебето се прилага последователно първо към дясната, а след това към лявата женска гърда.

Версия 2 – Оръжието и скоростта на реакцията

Друга версия на произхода на тази традиция е удобството за мъжете. Според тази хипотеза представителите на силния пол в миналото, а и до днес, винаги носят оръжието си от дясната страна. За да се улесни издърпването му копчетата се зашивали от дясната страна на дрехите им. По този начин те можели бързо да издърпат хладното оръдие от дрехите си и да всеят страх в противника.

Версия 3 – Слугите

Предполага се, че копчетата се зашивали от лявата страна на женските дрехи, тъй като по този начин услугите, които обличали важните дами, по-лесно боравели с тях. Знатните мъже пък сами се обличали и затова при тях бутоните останали от дясната страна. И тази версия леко издиша, тъй като се знае, че слугите често пъти помагали и на мъжете в обличането. А от историческа гледна точка наем, че почти никоя знатна личност не е мислила за това как да улесни подчинените му.

Версия 4 – Най-достоверната!

Ако разгледате стари исторически снимки ще забележите, че копчетата на мъжките палта са разположени и от двете страни. Най-вероятно, традицията да ги шият на различни се заражда по време на разцвета на масовото производство на дрехи.

Сега може да се отбележи, че местоположението на копчетата най-често се определя не от пола на потребителя, които ще носи дадената дреха, а от страната на производството й. Някои дизайнери все още се придържат към предварително установения стандарт и някои от тях все още слагат копчетата от ляво или от дясно в зависимост дали дрехата е предназначена за мъж или жена.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...