Заразени с фипронил яйца са открити в 15 страни от ЕС (СНИМКИ)

България не е сред засегнатите държави

Заразени с фипронил яйца са открити в 15 страни от ЕС, Швейцария и Хонконг, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от световните агенции.

 

България не е сред засегнатите страни.

В четири държави от ЕС – Холандия, Белгия, Германия и Франция, откъдето започна скандалът със заразените яйца, са затворени временно птицеферми, в които е използван отровният инсектицид.

Продукция от тези ферми вече е доставена в някои европейски страни. Заразени с фипронил яйца са открити в Швеция, Великобритания, Ирландия, Австрия, Люксембург, Италия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Дания.

Комисията е насрочила за 26 септември среща с тези страни, чиято цел е да се направят изводи от кризата.

Изправена пред критиките на европейските си съседи, Холандия призна, че са допуснати грешки при управлението на скандала със заразените яйца, но отхвърли обвиненията в небрежност, информира Reuters.

По повод обвиненията срещу правителството, че не е предоставило по-рано информация за заразените яйца министърa на здравеопазването Едит Схиперс, посочи в телевизионно предаване, че не е било възможно да се изпреварят разследването и анализите на взетите проби.

Може да харесате и