Запознайте се с младежите от смартфон поколението

Младеж пристига за първата си работа и извендъж се оказва, че трябва да взема решения, да работи автономно, да поема рискове и отговорности. В общи линии да се оправя сам.

Но как да го направи, като няма предишен опит, в който да му се е налагало да разрешава сложни ситуации от реалния живот?

Това са някои от нещата, пред които могат да се изправят децата и младежите, принадлежащи към т. нар. смартфон поколение. Те са родени след 1995 г. и са прекарали младежките си години с телефон в ръка.

Джийн Туенг, преподавател по психология от университета в Сан Диего, публикува неотдавна книгата си iГен, в която обяснява защо децата, които са супер свързани с интернет, растат, без да се бунтуват, по-толерантни са, не са много щастливи и изобщо не са подготвени за зрелостта.

Книгата й се основава на резултатите от допитвания до 11 милиона американски младежи и задълбочени интервюта.

„Младежите от смартфон поколението растат по-бавно от предишните поколения. Нямат толкова голямо желание да карат автомобил, да работят, да правят секс, да излизат и да пият алкохол“, разказва Туенг пред ВВС.

„Тези тенденции им позволиха да създадат сигурна среда, да не се замесват в ситуации, в които обикновено попадат възрастните. Негативната страна на всичко това е, че влизат в университета и в света на трудещите се с по-малко опит, по-малко независими и трудно вземат решения“, допълва психологът.

Според нея днешните 18-годишни младежи приличат и се държат като 15-годишните от предишните поколения. Положителното е, че са изложени на по-малко потенциално рисковани ситуации, например заради употреба на наркотици и алкохол.

Според наблюденията на Туенг, младежите днес прекарват средно по шест часа на ден в интернет, като изпращат съобщения или играят на игри. Вероятно в резултат на това прекарват по-малко време с приятелите си извън онлайн пространството.

Последици от връзката с технологиите

Психологът предупреждава, че съществуват рискове от прекомерното време в интернет, свързани с психическото здраве, развитието на социалните способности и недостатъчно развитие на способностите за четене и писане. Последното, според нея, е било доказано от множество изследвания.

Туенг отбелязва, че процентът на самоубийства сред момичетата между 12 и 14 години е нараснал три пъти в последните десет години.

„Тъй като младежите прекарват много време пред екрана на компютъра, появяват се темите за безпокойството и депресията. От 2012 г. това явление стана още по-силно и причината може да се крие в по-малкото време, прекарвано с други хора, или в практикуване на спорт“, казва Туенг.

По време на изследването си тя била изненадана от факта, че младежите съзнавали много добре негативните последици от мобилните телефони. Тя била впечатлена и от изследване сред 200 студенти, в което почти всички заявили, че предпочитат да виждат приятелите си лично.

Каква е връзката между смартфон поколението и пазара на труда?

„В това отношение има добри новини за компаниите. Те са по-реалистично настроени и с по-голяма готовност да работят усърдно. Нямат големи очаквания като милениъл поколението. За тях е важно да са физически и емоционално сигурни, пият по-малко и не им харесва да поемат рискове“, отбелязва Туенг.

Представителите на смартфон поколението имат по-защитено детство и съответно растат по-бавно, обяснява експертът. Поради това не им харесва да правят неща, които не смятат за безопасни, и отлагат удоволствията и отговорностите. Това не е нито добре, нито зле, казва Туенг.

Положителни страни

Смартфон поколението е толерантно към различните хора и особено защитава правата на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните. Представителите на това поколение вярват повече, отколкото предишните поколения, че хората трябва да бъдат такива, каквито са.

„Те са толерантни към расата и пола, както и по теми, свързани с груповата идентичност. Но наблюдавахме и някои групи, които не са толерантни към други гледни точки, някакъв вид поляризация, при която младежите се насочват към крайната левица или крайната десница. Голямото мнозинство от смартфон поколението обаче праявява високи нива на толерантност“, казва Туенг.

Основните характеристики на представителите на смартфон поколението:

Растат по-бавно

Не се бунтуват

По-толерантни са

Не са много щастливи

Правят по-малко секс

Не са много религиозни

Може да харесате и