Все повече български емигранти се връщат в родината си

Има трайна тенденция на българите, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината. Това се наблюдава за 10 години, отчитат организаторите на форума “Кариера в България”.

От всички участници посетили форума в периода 2009-2017, средно 58% вече са се били върнали в България. 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се, показва статистиката на организацията.

“Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазара на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри” – казва Мариела Станулова от организаторите на форума, която отчита тенденцията като положителен сигнал.

Форумът е първото събитие у нас под изключителния патронаж на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините, българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ като българите с опит в Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

Българите от Англия и Германия с най-голям интерес да се завърнат в родината.

“На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избират да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил” – заяви Мила Натудова от организаторите.

Над 1500 кандидата ежегодно се срещат с работодатели. През 2017 година фирмите-работодатели във форума достигна над 100. Работодателите смятат кадрите с такъв опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни. Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретноспособни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Източник: news.bg

Може да харесате и