fbpx

Внимание! Педофили дебнат деца в нета

245

Над 80 случая на сексуално посегателство срещу деца и непълнолетни са регистрирани в страната за миналата година.

От началото на тази са разкрити 8 случая на педофилско посегателство, сочи статистиката на Главна Дирекция “Борба с организираната престъпност”. Как да ги разпознаем в мрежата и да предпазим най-уязвимите от тях?

Над седем хиляди сигнала са подадени за изминалата година в центъра за безопасен интернет. Най-много са за детска порнография и снимки със сексуална експлоатация на деца.

Педофилите в интернет често си създавали фалшиви профили, с които се представяли за връстници на детето. Ако профилът на детето не е заключен – проучвали интересите му, а след това започвали комуникация с него, за да се изгради доверие.

Снимките, които детето изпраща на престъпника – често служели за търговия между педофилите в интернет. Обикновено тези мъже са между 20 и 50 годишни, съобщава bgonair.

70% от българските деца твърдят, че са прибягвали към блокиране на профили в социалните мрежи, защото са били подлагани на психически тормоз, който не винаги се разпознава от децата.

Експертите съветват – при първи контакт с подозрителни хора е важно кореспонденцията да се заснеме, профилът да се блокира и веднага да се каже на родителя. Наказанието за притежаване на детска порнография и за по-тежки сексуални посегателства е от 1 до 10 години лишаване от свобода.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...