fbpx

Вижте първите симптоми, които говорят за рак на червата

4 723

Ракът е общо наименование на група заболявания, свързани с анормален растеж на клетките, които могат да се разпространят в други части на тялото.

Не всички тумори са ракови – доброкачествените са такива, които не се разпространяват в други части на тялото. Но например рак на дебелото черво, ректален и колоректален рак са видове рак на червата.

Симптомите на рак на дебелото черво могат да включват:

– кръв в изпражненията;

– постоянни промени в навиците на червата, като диария или запек;

– коремни болки или спазми;

– подуване;

– умора и слабост;

– загуба на тегло.

Важно е да отбележим, че много по-малко сериозни здравословни състояния могат също да причинят тези симптоми. В повечето случаи причината е нещо различно от рака.

Кога да отидем на лекар

Консултирайте се с лекар, ако всяка промяна в изпражненията продължи по-дълго от няколко дни. Дори незначителни промени, като запек или диария, могат да сигнализират за здравен проблем.

Ако се появят по-тежки симптоми, незабавно се консултирайте с лекар. Те могат да включват:

– кръв, слуз или гной в изпражненията;

– тежки коремни спазми или болка;

– тежка диария, която продължава повече от един ден;

– виене на свят;

– постоянна гадене или повръщане.

Когато посетите лекаря, той ще прегледа симптомите и историята на заболяването. Това ще включва въпроси относно честотата и последователността на симптомите.

Лекарят може да се нуждае от кръвна проба или проба от изпражненията, за да постави диагноза. Например, кръвен тест може да покаже възпаление в тялото или да помогне за отхвърлянето на определени диагнози.

Лекарят може също да поиска:

Тестване на изображения, като рентгенови лъчи, компютърна томография и ултразвук, които ще помогнат на лекаря да провери вътрешните органи за проблеми;

Ендоскопията включва поставяне на тънка тръба със светлина и камера надолу в гърлото и в стомашно-чревния тракт, за да се провери за проблеми;

Колоноскопията включва поставяне на малка тръба със светлина и камера през ректума, за да се провери за проблеми в дебелото черво.

Лечение

Лечението, разбира се, зависи от заболяването, което причинява промени в червата и стомаха. Ако няма лечение за основната причина, лекарят ще се стреми да облекчи симптомите и да предотврати прогресирането на заболяването.

Плановете за лечение могат да включват промени в диетата и начина на хранене, както и курсове на лечение, които могат да включват противовъзпалителни, имуносупресивни или антитуморни лекарства. Понякога се стига и до операции.

Работата на червата при всеки човек протича различно, а ако симптомите са временни и отшумят бързо, най-вероятно няма за какво да се притеснявате.

Въпреки това постоянните или сериозни промени могат да означават сериозен здравен проблем, особено когато се появят с допълнителни симптоми. Проблеми с щитовидната жлеза, цьолиакия и рак могат да причинят постоянни проблеми с червата.

Ако промените в червата продължават повече от няколко дни, консултирайте се с лекар. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако откриете тежки симптоми като кръв или слуз в изпражненията, силна болка или спазми, упорито гадене или повръщане.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...