fbpx

Вижте най-тежкият българин, който тежи 300 килиграма и е с кръвно като на спортист

1 012

Не постя. Хапвам и пийвам на корем, здрав съм като камък. Кръвното ми е като на спортист – 120 на 80. Това са думи на един уникален мъж. Кирил Искренов-Доктора е най-тежкият българин с тегло над 300 килограма.

За разлика от събратята си обаче се чувства чудесно, живее в мир със себе си, заобиколен от обичта на семейството и верните си приятели. Започва деня с билков чай и мед.

Достолепният мъж хапва обилно – както подобава на подобна осанка, не сяда без месо и ракийка. Уважава и виното. Пет литра всеки може да изпие, важна е приятната компания, е философията на Искренов. Следва френската мъдрост, че тези, които пият вино, са големи глупаци, но още по-големи са тези, които не пият.

Искренов не пие лекарства. Наскоро бил на профилактичен преглед и смаял докторите – не вярвали на очите си и на апаратите, че мъж с такова внушително тегло има физиологични показатели на атлет. 57-годишният Искренов е убеден, че това чудо се дължи не на ген, а на баланса в живота му – щастливо семейство, приятели, щедро сърце, готово да се раздава.

Плюс чудодейната билкова смес, която наследил от баба си Манка, прочута знахарка. Тайната се предава от поколение на поколение, на 70 години. Къщата ухаела на билки и тамян, идвали да я вземат с файтони да лекува и бабува.

За приятелите си Кирил е Доктора – преди време бил административен директор на болницата в Радомир. След смъртта на дядо си обаче поел семейната традиция – да лекува с билки. Негов еталон е дядо му Георги, изключителен българин. В стаята му имаше карта на Велика България, България на три морета, казва внукът. И до днес спазва съветите на мъдрия старец като този – помагай винаги, когато можеш, доброто винаги се връща!

Кирил помни как е строена семейната къща. Отишъл дядо му Георги в кръчмата и казал: Утре ще бием плоча! На сутринта дворът им почернял от народ – цялото село се стекло да помага. За два часа свършили работата и седнали на софра. Така се строяло някога – всички заедно! А сега приятелят на Кирил, агрономът Антон Георгиев, казвал: Докторе, ако намерим с тебе чувал с жълтици, няма кой да ни помогне да ги метнем на гръб, та да ги приберем! Алчността и завистта изместиха щедростта и добротата, казва Кирил.

В дома на Доктора не секва върволицата от хора, дошли за чудодейните прахчета на баба Манка. Сместа от 10 билки е особено полезна за прочистване на черния дроб, за проблемна жлъчка и при хепатит. Като видя, че хората броят стотинки, ме заболява сърцето и им подарявам билки, т.е. надежда, разказва Доктора.

Най-тежкият българин не крие, че е щастливец. Рецептата му е проста – винаги да е зареден с добро настроение. Готов е да се усмихне и да помогне на всеки. Край него винаги има обични хора – жена му Лариса, дъщеря му Галя, внуците Георги и Лара. Наистина е трогателно да видиш 300-килограмов великан, коленичил пред любимите хора.

Доктора е запален родолюбец – на видно място в двора му е черешовото топче, подарък от благодарен пациент от Велинград. Гордее се, че е от поколението, чиято дума е като хвърлен камък и на две не става. Достойнството, искреността, почтеността за него е над всичко.

Не понася хора, които са роби на материалното. Загубата на ценности го ядосва, а грубостта и лошотията направо го вбесяват. Едва се сдържал да не натупа нагли хлапета в софийски трамвай, отказали да отстъпят място на бременна жена.

Като дете бил отличен футболист. Над 10 години бил в професионалния спорт. Бил в юношеския национал, бърз като стрела, тежал само 73 кг. Предричали му бляскаво бъдеще. През 1981 г. обаче съдбата му се преобърнала – на мач на Герена му счупили крака и трябвало да се сбогува със спорта. Натрупал и килограми.

Любовта му към спорта е жива до днес – следи успехите на най-известните атлети по телевизията. В семейството се гордеят със световен и олимпийски шампион – прославения щангист Валентин Христов е братовчед на съпругата на Кирил – Лариса. Ако политиците ни се учат от големите ни спортисти, държавата ни ще процъфти, убеден е Искренов.

Телевизиите го превърнали в звезда, но славата не го главозамайва. Охотно се снима с непознати, дава съвети за здраве. Обича да пътува, да посещава интересни непознати места. Кормува сам, но напоследък усеща, че му дотежава. Яд ме е, че прекалих с килограмите. Май трябва да стисна зъби и да сваля поне част от товара, 100-150 килограма, казва най-тежкият българин.

Мисията е трудна, но с воля ще се пребори. Първо обаче трябва да се справи с върволицата приятели, да разреди сладките трапезни срещи.

Мисията да помагаш не е за всеки, нямаш ли сърце, не става, обяснява Кирил. Човешката душа, човешкият организъм 50 процента се лекува с думи! Дадеш ли на човека кураж с блага дума, той добива сили да пребори болестта. Този ценен урок на известния д-р Спас Добридолски Доктора спазва и до днес.

Мечтата на този човек с внушителна осанка е съвсем проста – да се радва на семейството си, да вижда близките си здрави, сплотени. И да следва каузата да помага на хората да опазят най-ценното – здравето.

Зарежда се с енергия от тепетата

Пловдив е невероятен град. Не го казвам аз – оценката е на Европа, иначе нямаше да стане първата ни европейска столица на културата, казва Доктора. Редовно прескача под тепетата, зареждат го с енергия. Обичам България, няма нещо, което да не ми харесва в нея. Няма друга такава страна. Не ми е минало и през ум да я напусна. Болно ми е само, че дръпнахме назад вместо напред – и в образованието, и в здравеопазването, и особено в морала. Дано си върнем ценностите, казва Кирил Искренов.

Извор измива 200 болести

Селото на най-тежкия българин – Гигинци до Брезник, е прочуто с манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” и лековитото си за 20 болести аязмо. Водата, която лекува очни болести, бъбреци, укрепва имунната система и кръвта, успокоява нервната система, извира от корените на стар дъб в двора на Светата обител. Старата църква на манастира е издигната през 1814 г. Манастирът пази частица от мощите на единия от покровителите си – Свети Козма. Трите бронзови камбани, по тон всяка, са единствени по рода си в България. Правени са по поръчка в Гърция, по подобие на Атонски камбани.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...