fbpx

Вижте кои са бенките, които трябва да се отстраняват незабавно

3 335

Кожните бенки (невуси) са доброкачествени образувания по кожата, изградени от невусни клетки, които произвеждат пигмент (кафяви бенки) или не произвеждат пигмент (бенки с цвета на кожата). Процесът на образуване на бенки се случва при човека през целия му живот. Повечето бенки се появяват на онези части на тялото, които по-често попадат под въздействието на слънчевите лъчи или при придобиването на изкуствен тен в солариума.

Някои бенки са с повишен потенциал за злокачествена промяна в малигнен меланом. Те се наричат „диспластични“.

Какво да правим с бенките и кога е нужно да се притесняваме за тях, обясняват експерти дерматолози:

Ранното оперативно премахване на съмнителни бенки може да бъде в най-добрия случай животоспасяващо, а в най-лошия – просто излишно, но никога не може да провокира появата на злокачествен меланом.

Каква е разликата между обикновена бенка, диспластичен невус и меланом?

Обикновените бенки, диспластичните невуси и меланомите имат различни размери, цвят, форма и структура на повърхностния слой.

Според разположението си в кожата, бенките могат да се разделят на:

– Гранични — кафяви петънца по кожата, при които невусните клетки са разположени на границата между епидермис и дерма;

– Комбинирани — навдигнати възелчета с цвета на кожата или с кафява оцветка, около които е възможно да има кафяв ореол;

– Дермални — навдигнати възелчета с цвета на кожата.

Бенките имат типична еволюция, която е добре да се познава, за да се избегнат излишни тревоги.

Нормално е те да започнат да се появяват през ранното детство, да се появяват повече и да нарастват през пубертета и по време на бременност, да достигнат максималния си брой около 30-годишна възраст, след което постепенно да започнат да намаляват и да достигнат минимума си след 60-годишна възраст.

Обикновено те започват като гранични (кафяви петънца), преминават през комбинирани (кафеникави възелчета) достигат до дермални (възелчета с цвета на кожата), в които постепенно невусните клетки се заместват от съединителна тъкан.

За някои бенки не е нужно да се притеснявате и да правите нещо. Те имат еднакъв цвят, не са травмирани от дрехи и не причиняват естетически дискомфорт. Такива са повечето бенки по тялото.

Но има и други, за които е желателно или наложително да се посъветвате със специалист и да отстраните от тялото си.

Важно е да се знае, че всяка бенка /пигментно петно, или образувание/, която показва подчертани промени по отношение на големина, форма, цвят или показва симптоми на сърбеж или кървене трябва да се приема като суспектна за меланом.

Видове бенки, които е добре да се премахнат:

Първо, пациентът може да не ги харесва. Това важи особено за бенките по лицето. Може ли да се отървете от тях? Може и трябва. Но само в специализирано учреждение, където най-напред ще бъде извършен пълен преглед на бенката, а отстраненият материал ще бъде изпратен за хистологично изследване.

На второ място са онези бенки, които постоянно се закачат и търкат в дрехи, например колан или сутиен. Желателно е те също да бъдат отстранени, тъй като честото им травмиране може да доведе до трансформирането на нормална бенка в злокачествена.

Трети в списъка са т.нар. диспластични или меланомо опасни бенки. Те още от самото начало могат във всеки един момент да се От самото начало те могат по всяко време да се превърнат в един от най-опасните видове рак.

Бъдете внимателни: всяка бенка може да стане меланом, ако се опитвате да се отървете от нея сами с помощта на така наречените народни методи. Процесът на образуване на меланома може да възникне дори след отстраняването на невус в козметичен салон. Запомнете, че само дерматолози специалисти имат право да отстраняват бенки.

Ако не ви харесва някоя бенка, най-голямата ви грешка ще е да отидете в салон за красота, където няма дерматолог. Най-добре е с всичките си подозрения и страхове да отидете в медицинско учреждение — клиника, медицински център, където работят специалисти. Това е необходимо, за да може веднага след отстраняването на бенката да бъде проведено хистологично изследване на материала, с цел откриването на злокачествени новообразувания.

Кога е необходимо да бъдат отстранявани бенките?

Ако бенката се е изродила в злокачествен тумор, отстраняването му се извършва само в болницата и никъде другаде. В този случай всяко забавяне е неприемливо. На кои бенки трябва да се обърне първостепенно внимание, според дерматолозите:

– наличието на асиметрия (бенката е неравномерна — едната нейна част е по-голяма от другата);
– неравни граници на бенката;
– цвят (променен, една част от бенката е по-светла от другата);
– диаметърът на бенката надхвърля 0,5 см.

Тревога трябва да предизвикват и кървенето, лющенето, сърбежа, бързото увеличаване на размера на бенката. В никакъв случай не прибягвайте до самолечение ако имате подозрения, че с някоя от бенките ви нещо не е наред.

Безобидните бенки, които не предизвикват съмнение нито за пациента, нито за специалиста, се отстраняват по няколко начина: използване на скалпел, медицински лазер, електро — или радио вълнова коагулация, под въздействието на студ (криодеструкция). При най-малкото съмнение за злокачествено прераждане лекарят насочва пациента към хирургично отстраняване на невуса.

Източник: Fakti.bg

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори