Вдигат къщи от дървени трупи за 45 дни, показват ги на Техническия панаир

Само за 45 дни фирма от Банско прави къща от дървени трупи на всякакъв терен. Екопостройките са сред хитовите експонати на 73-ия международен технически панаир, който се откри в Пловдив.

“Използваме смърч и бял бор, които внасяме от Русия и Украйна. Гредите са с диаметър 30-35 см”, обясни управителят на компанията производител Ивайло Лалев. Трупите се секат само през зимата, защото тогава съхнат по-бързо, и се импрегнират срещу гъбички и вредители. Между тях се поставя изолация от чист лен, а покривът може да бъде от тръстика, керемиди или ламарина.

Преимуществото на тези къщи е, че през студените месеци държат топло, а в горещите – хладно, заради добрата им изолация.

“Показваме ги за първи път на панаира. Амбицията ни е да ги наложим на българския пазар. Можем да ги построим навсякъде – дори навръх планината, стига до там да стига камион”, уточни Лалев. Той добави, че е строил подобни къщи в Украйна, Германия и Полша за други компании и решил да приложи опита си и у нас. Фирмата му вече е изработила 15 къщи от трупи по поръчка.

Панаирът се напълни още на първия ден от откриването си СНИМКА: Евгени Цветков

Дървени постройки за скара, барбекю и павилиони показва и финландска компания. Дизайнерите предлагат и варианти във формата на варел.

Интерес сред посетителите предизвикват и мултифункционалните комунални машини. Софийска фирма презентира КАМАЗ, снабден с пяскоразпръсквателно устройство, гребло за почистване на сняг и цистерна с вместимост 8000 л.

“Представяме камион две в едно, който върши много добра работа на общините. Избрахме панаира, за да го демонстрираме, тъй като за нашата фирма е традиция да участваме в този форум”, посочи управителят на дружеството Георги Иванов.

На 73-ия международен технически панаир в Пловдив се представят над 600 компании от близо 40 държави.

“Есен 2017 се откроява с мащабите си. Стартира с по-силно чуждестранно присъствие и 113 дебютиращи фирми. Очевидно предприемачите имат да покажат много нови неща”, коментира главният директор на “Международен панаир Пловдив” д-р Иван Соколов. По думите му сред новостите на тазгодишното изложение са “Галерия Имоти”, където се представят пазарът на недвижимости и атрактивни сградни решения, международното гейминг състезание, в което ще вземат участие над 600 души, както и бизнесфорумът “Индустрия 4.0”.

“Изложението се превърна в ревю на технологиите , които бързо навлизат в практиката, за да се променят и начина на живот”, подчерта Соколов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който разгледа палатите, остана впечатлен от експонатите. Той отдели повече от час за обиколка по щандовете.

“Поемаме ангажимент в следващите мероприятия на панаира свои щандове да имат Българската банка за развитие, програмата “Иновации и конкурентоспособност”, агенциите за инвестиции и за насърчаване на малките и средните предприятия”, заяви министърът на откриването на Есен 2017.

Очаква се до 30 септември над 45 000 души от страната и чужбина да посетят Техническия панаир.

Източник: 24 часа

 

Може да харесате и