Варненци са щастливи! Хемус стартира отново.

Тази година трябва да стартира строителството на 25 км от магистрала „Хемус”, като за целта има осигурени средства.

Това заяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира приключилите ремонтни дейности на Аспарухов мост и направи оглед на двата охранителни канала в квартал „Аспарухово“, изградени със средства по фонд „Солидарност“ след наводненията през 2014 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

За 16-те километра от Белокопитово до пътен възел Буховци вече има отворени ценовите оферти и скоро ще бъде избран изпълнител, добави министърът.

„До края на месеца ще приключи работата на тръжната комисия и ако няма обжалвания, ще извършим отчуждаване. Осигурихме бюджет с държавен ресурс и при подписване на договор с избрания изпълнител може да се започне веднага“, заяви министър Нанков.

По отношение на другата отсечка – от Ябланица до разклона за Боаза, която е около 9 км, жалбоподателят е оттеглил жалбата си и се очаква решение за прекратяване на обжалването.

Министър Нанков каза още, че се прави и техническо проектиране на още 50 км – между Боаза и разклона на второкласен път Ловеч – Плевен. Те са разделени на три етапа, като срокът за изпълнение е 6 месеца.

В областите Велико Търново и Търговище процедурите са на различни етапи, като в рамките на настоящия мандат ще бъдат реализирани над 70 км.

 

Може да харесате и