Варна под жестока блокада! Снайперисти пазят Макрон от покривите, НСО инструктира домоуправители

Под жестока блокада ще живее Варна в продължение на два дни. От днес всички възлови кръстовища и булеварди от летището на морската столица до правителствената резиденция „Евксиноград“ са с изключително строга охрана заради визитата на президента на Френската република Еманюел Макрон.

За охраната и реда се грижат над 300 униформени и цивилни полицаи, които са разположени по цялото трасе, по което има и патрулни автомобили,  пише Пик.

Дни преди визитата домоуправителите на жилищните сгради и шефовете на фирмени и обществени билдинги са били посетени от служители на НСО и кварталните полицаи.

Те са предупредени в определените часове на преминаване на ескорта живеещите варненци или работещи там служители да не отварят прозорците и да спуснат пердетата. Отделно е проверена сигурността на всички тавански помещения, както и подходите към покривите на сградите, които са обезопасени. На определени места са поискани и ключовете, за да има опция на част от покривите да бъдат поставени двойки снайперисти, които да наблюдават и покриват периметъра на движение в града.

Специалисти по сигурността коментират, че мерките се вземат заради засилената активност на терористите в Европа. В тази връзка наши специалисти по сигурността си сътрудничат с френските си колеги и координират всички свои действия, както това е било и по времето на посещението на президент на САЩ Бил Клинтън у нас преди години. На разположение на охраняващите ще бъдат и военни хеликоптери „Пантер“ – 565 MB от близкото до Варна поделение на ВМС- Чайка, които ще ескортират кортежа с високия гост, предава кореспондентът на “Монитор” в морската столица.

Във връзка с това посещение от общината обявиха, че се въвеждат временни промени в движението във Варна, като се забранява престой и паркиране в участъците от кръстовището на ул. „Найден Геров“ с бул. „Княз Борис I“ в посока локално платно за официален вход на хотел „Суис Белхотел“, по ул. „Константин Фотинов“ от официалния вход на хотел „Суис Белхотел“ до кръстовището с ул. „Васил Друмев“ и от кръстовището на ул. „Константин Фотинов“ с ул. „Васил Друмев“ до кръстовището на бул. „Княз Борис I“ с ул. „Васил Друмев“.

От 13 до 18 часа на 25 август ще бъде забранено и движението на автомобили в същите участъци, както и по ул. „Найден Геров“ – от кръстовището с ул. „Васил Друмев“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I“.

Семейство Макрон бяха посрещнати късно снощи на летище Варна от премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и кмета на Варна Иван Портних. От страна на президента в шпалира пред самолета се подреди съветникът на Румен Радев Иво Христов, който приветства Макрон на чист френски.

Първите думи на Макрон на летището бяха: “Бойко”! Премиерът Борисов разцелува и президента и съпругата му Брижит, на която подари букет от рози.

Външната министърка Захариева пък блесна с фриволна бяла рокля на цветя, по-подходяща за деня.

Вижте кадри от посрещането на Макрон на варненското летище:

Може да харесате и