В Румъния: Война за името на гранда на България ЦСКА

В специален материал румънската медия Sport.ro коментира ситуацията около гранда на българския футбол ЦСКА.

Северните ни съседи пишат за двата клуба, претендиращи за приемственост с 31-кратните шампиони, и отбелязват, че преди няколко дни ЦСКА 1948 поиска от ФИФА и УЕФА да го признаят за наследник на “армейците”. Ето какво пишат в Румъния:

“В България има война за марката “ЦСКА”. Тя се случва две години, след като румънската армия поиска Стяуа да се прекръсти. И сега два отбора казват: “Ние сме ЦСКА”. Тук отново виждаме едни “Междузвездни войни”.

ЦСКА е най-титулуваният българския отбор, който е носил с гордост името на българската армия. Клубът обаче умря през 2015 година. Причината бяха огромни дългове, поради които ЦСКА изпадна в несъстоятелност.

След това бизнесменът Гриша Ганчев реши да превърне Литекс в ЦСКА и сега иска новият отбор да наследи успехите на автентичния.

Но пък феновете на ЦСКА се установиха в нов тим – ЦСКА 1948. Този отбор започна от най-ниското ниво. Сега е в Трета лига, а старши треньор е Валентин Илиев, бивш защитник на Стяуа.

Сега ЦСКА 1948 иска от ФИФА и УЕФА да го признаят за наследник на ЦСКА. “Ние сме ЦСКА и сме морално и законно продължение на най-големия отбор на България”, казват от ЦСКА 1948″.

Източник: sportal.bg

 

Може да харесате и