fbpx

Увеличение на цените на лекарствата

375

Увеличение на цените на доста лекарства на българския пазар ще е един от най-големите негативни ефекти върху страната ни, ако британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит и Великобритания напусне ЕС без такъв договор.

Това показват сценариите, подготвени от българското правителство за Брекзит, пише „Ретро“.

Стокообменът между България и Великобритания е в размер на малко над 1,1 млрд. евро на година и Обединеното кралство се нарежда едва на 11-о място сред търговските партньори на България. Вносът на стоки от Великобритания е в размер на 450-500 млн. евро на година, сочи статистиката на Министерството на икономиката. Една четвърт от внасяните от Великобритания у нас стоки обаче са лекарства.

Според данни на Европейската агенция по лекарствата Брекзит ще окаже влияние върху дистрибуцията на 2600 медикамента, които се ползват от над 86 млн. пациенти на територията на ЕС. Става дума само за медикаментите, които имат т.нар. европейско разрешително, издадено от Европейската агенция по лекарствата.

Причината за поскъпването е, че те, както и всички останали английски стоки, ще бъдат облагани с мито, каквито са правилата на Световната търговска организация. Удар в цената от поне 10% ще има и за произведените във Великобритания автомобили, които се продават у нас, отново заради облагането с мита.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x